digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Anonimne podvale – Takozvani ILMIHAL

Autor: Ahmed Purdić Februar 24, 2018 0

U izdanju NVO “Put sredine” krajem 2017. godine pojavila se knjiga ambicioznog naziva “Ilmihal – islamski priručnik.” Grupa “anonimnih” autora ovog pamfleta iznose stavove koji u većini slučajeva odstupaju od učenja koja su zasnovana na islamskoj tradiciji Bošnjaka i koja naučava Islamska zajednica

Paušalne ocjene i mišljenja

Također, u ovom nepotpisanom uratku ima paušalno navedenih mišljenja, koja, bez objašnjenja, impliciraju radikalne i naučno neutemeljene stavove, koji se graniče sa tekfirom većine muslimana u BiH, na način da se počiniocima velikog širka koji izvodi iz vjere smatraju svi oni koji učestvuju u političkom životu države. Iznose se slijedeće tvrdnje:

  1. b) U veliki širk se ubraja i propisivanje sekularnih zakona koji su suprotni Allahovom zakonu. (str. 31)
  2. c) Ko ostavi sve namaze, iako zna kakav je njihov propis, takav je nevjernik, po konsenzusu ashaba. (str. 92)
  3. d) Grijeh neklanjanja farza nije ništa manji od grijeha ubica, bludnika, lopova i dr. (str. 138)
  4. e) Odlaganje namaza van njegovog propisanog vremena, bez šerijatskog opravdanja, spada u velike grijehe, poput ubistva, ili čak i veće. (str. 154)

I pod pretpostavkom da su izneseni stavovi podudarni sa ustaljenom praksom muslimana i njihove uleme na ovim prostorima, ovaj uradak se ne može nazvati ilmihalom, jer nije prošao predviđenu proceduru. On također, ne može biti izvor za spoznaju propisa o islamu, jer je općepoznato da se propisi o vjeri uzimaju samo od pouzdanih osoba i iz provjerenih izvora, a ovdje su autori nepoznati i izvori se uopće ne spominju.

00 Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine