digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

180 godina Drvene džamije u Bužimu

Autor: Amir Sijamhodžić April 18, 2018 0

Prije 180 godina u Bužimu je sagrađena Drvena džamija, koja uz bihaćku Fethiju i danas predstavlja najstariju očuvanu krajišku džamiju. Kao rijetki dragulj krajiške seoske arhitekture Stara drvena džamija u Bužimu predstavlja jednu od najreprezentativnijih džamija u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Svojom monumentalnošću i ljepotom u kulturološkom i povijesnom smislu je značajna za bužimski kraj, jednako kao Fethija za Bihać, stara medresantska i gradska džamija za Cazin, te centralne gradske džamije za Bosansku Krupu, odnosno Veliku Kladušu. Svoju posebnost ova džamija crpi iz materijala i načina na koji je napravljena, ali i arhitektonskih osobenosti koje je čine autentičnim primjerom lokalne krajiške graditeljske tradicije.

Smještena je na jugoistočnom podnožju bužimske tvrđave, na mjestu gdje se razvilo izvantvrđavsko naselje još u vrijeme dok je Bužim imao status kasabe. Predstavlja najveću drvenu džamiju u Bosni i Hercegovini. Podignuta je 1838. godine a po nalogu i uz potporu bosanskog namjesnika Mehmed Salih Vedžihi-paše. Iako nisu poznati pravi razlozi njene izgradnje, po svemu sudeći je napravljena kao zamjena za porušenu kamenu džamiju u bužimskoj tvrđavi, ali i kao nasušna potreba za sve veći broj muslimanskog stanovništva, čiji broj se naglo uvećavao nakon doseljavanja izbjeglica iz Like u godinama i decenijama nakon sklapanja Svištovskog mirovnog ugovora 1791. godine. Pored toga, postoji i mišljenje da je džamija izgrađena i kao pokušaj udobrovoljavanja vlasti prema nemirnim Bužimljanima koji su sudjelovali u Gradaščevićevoj buni s početka 30-ih godina 19. stoljeća. Sve do pred pred Drugi svjetski rat kada su u Bužimu izgrađene vakufska i školska zgrada, Drvena džamija je predstavljala centralni društveni objekat bužimskog kraja, a njeno dvorište je bilo mjesto održavanja značajnih vjerskih, političkih i vojnih skupova.

Džamija je u narodu dobila naziv Časna džamija brvnara, a u određenim sufijskim krugovima se smatra i centrom duhovnosti bužimskog kraja. Izgrađena je od hrastovih greda i talpi, bez upotrebe ijednog eksera. Svojim enterijerom i eksterijerom djelimično ukazuje na arhitektonske obrasce koji su bili zastupljeni kod nekih od nestalih tvrđavskih džamija u Krajini, ali i na arhitektonske fragmente koji su i danas vidljivi kod preostalih starih krajiških džamija. Međutim, ono što je čini posebnom jeste njena netipičnost u odnosu na graditeljske trendove izgradnje potkupolnih kamenih džamija koji su u to vrijeme bili dominantni širom Osmanskog carstva i Bosanskog ejaleta. Dok su većina centralnih džamija po bosanskim kasabama, kadilucima i šeherima građene kao kamene potkupolne, bužimska je sagrađena od drveta i sa krovom na četiri vode.

Sličica Želim Print

Nadživjela pet ratova

Iako je u cijelosti izgrađena od drveta čini se nevjerovatnim kako uspješno odolijeva zubu vremena, ali i brojnim ratnim vihorima i pustošenjima. U njenoj blizini odvijalo niz sukoba u doba velike bune 1851., te u vrijeme Austro-ugarskog zauzimanja Bužima 1878. godine. Doda li se tome još Prvi i Drugi svjetski rat, te posljednji rat 1992-1995, pravo je čudo da je Drvena džamija svaki put ostajala netaknuta, bez ikakvih materijalnih oštećenja.

Drvena džamija u Bužimu je zasigurno najznačajniji vakuf bužimskog kraja. O njenoj izgradnji do danas postoji sačuvana vakufnama, koja govori o njenoj funkciji, načinu održavanja te novčanim iznosima predviđenim za plaćanje službenika, prepravke i nabavke. U jednom dijelu vakufname, koju je legalizirao zamjenik kamengradskog kadije Ebu Bekir Es-Sidki, nalaze se i imena 17 potpisinika, među kojima je i imam Halil ef. Unutar džamije se na drvenoj ploči čuva tarih u formi levhe gdje se u kompoziciji od 12 bejtova kaže: Vedžihi je vezir Asafovih osobina, koji svima koristi svojim dobrima, (vezir) predvodnika pravovjernih, uzvišenog sultana Mahmuda. Od kada postade valija Bosne, uvakufi mnoga dobra i obnovi brojne česme, tekije i džamije. Među tim hajratima su i ova džamija i česma. Enisi, uzimaj abdest i trudi se da obavljaš namaz, kako bi bio Allahu, dž. š. odan. Zahvaljuj Mu se na Njegovim blagodatima i izdvajaj jedan dio toga dobra (u korist drugih). Neka ti tvoje želje stalno budu usmjerene ka gradnji Allahovih tekija, jer svjetlo Allahovog tevhida iz njih neprestano uzdiže ka Njegovom prijestolju. Ovim hajratima izrekoh tarih: “Neka ne bude nikakvih nedaća, Vedžihi-paša napravi češmu i džamiju. Godina 1254. po Hidžri (1838).“ (preveo mr. Nusret Čolo)

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine