digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novom Travniku vraćena duša

Autor: B. PERVA Februar 16, 2015 0

Ovaj je grad jedan od najmlađih gradova u BiH i okruženju. Tek devedesetih godina dobija prve vjerske objekte i tako vraća oduzetu dušu.

Dok se ovog maglovitog i sniježnog jutra približavam Novom Travniku naumpadaju mi neka događanja iz ovog grada koja su obilježila njegov vremeplov. U kotlini podno Rostova 1949., petnaestak kilometara jugoistočno od Travnika, zakopani su temelji metalsko-mašinskog kombinata Bratstvo čiji će radnici biti i stanovnici jednog novog grada koji će se zvati Novi Travnik. Kemal-montenovski kazano „zajedno su rasli“ Bratstvo i Novi Travnik. Bio je to grad bez starih ljudi, bez bogomolja i grobalja. Nakon trideset godina trajanja mijenjaju mu ime u Pucarevo po partizanu Đuri Pucaru Starom koji nije bio tamošnje gore list, nego je rođen u Bosanskom Grahovu, a umro i sahranjen u Beogradu. A, da je Pucar za života, kao prekaljeni komunistički kadrovik, da se dobropitao, svjedoči i najnovija priča o Sutorini. To hibridno ime grad je nosio oko 12 godina da bi mu, 1992., vraćeno njegovo pravo ime.

Imami MIZ Novi Travnik

 

Danas dolazim u grad koji je posljednjih decenija dobio ono što ranije nije imao. Dolazim u grad koji ima veliku Gradsku džamiju, islamski kulturni centar, obdanište Sultan Fatih... Dolazim u grad u kojem i pripadnici drugih vjera imaju svoje bogomolje i groblja. Dolazim u grad u kojem, nažalost, nema nekadašnjeg Bratstva i više hiljada radnika koji ulaze u proizvodne hale, ali kojem je, s podizanjem vjerskih objekata, vraćena duša...

Susret sa novotravničkim imamima

Gradska džamija sa islamskim kulturnim centrom, te zgradom obdaništa čine novi, prepoznatljivi detalj na razglednici grada. Znajući kako je nekada bilo, čovjek se osjeća ponosnim da Islamska zajednica i u ovom gradu ima svoje objekte i adresu. Iako nisam znao da baš ove srijede ovdašnje hodže predvođene glavnim imamom Fahrudinom ef. Haseljićem imaju edukativni seminar, pridružio sam im se kako bih, iz prve ruke, saznao po nekoliko podataka o njihovim džematima. U sklopu predviđenog programa govorim im o Preporodu, o historijatu njegovom, o misiji koju on ima i apeliram na imame da porade na njegovom predstavljanju u džematima. Kolegij novotravničkih imama čine stariji i mlađi. Elvir ef. Tolja imam je u džematu Kasapovići sa oko 450 kuća. Aktivnosti: pet namaza, islamska pouka na četiri punkta... Sidik ef. Husić je, kako ga je neko predstavio, najstariji imam u najmlađem novotravničkom džematu Trenica. Džemat je osnovan je 2006., a do tada je bio u sastavu džemata Čakići. Ima oko 240 domaćinstava. Mirza ef. Buljubašić imam je u Orašcu, džematu koji imao oko 300 domaćinstava. Islamska pouka je na dva mjesta, a pohađa je oko 100 djece. Haris ef. Amidžić je imam u Pečuju. Džemat ima 220 domaćinstava. Završena infrastruktura. Redžo ef. Sarajlić je 35 godina imam u džematu Lisac. Džemat je od Novog Travnika udaljen desetak kilometara, a nalazi se na regionalnom putu Novi Travnik - Gornji Vakuf. Ima oko 370 domaćinstava. Mektebska nastava održava se u džamiji i dva mesdžida. Nihad ef. Halilović je u džematu Šenkovići. Ovaj džemat ima džamiju staru 470 godina. Nova džamija je u izgradnji. Islamska pouka obavlja se na dva mjesta. Fahrudin ef. Haseljić i Salih ef. Zukić imami su u Gradskom džematu u Novom Travniku. Semir ef. Šiljak najmlađi je imam u Medžlisu. Zaposlen je u džematu Čakići koji ima oko 130 domaćinstava. Salko ef. Kasumović je iz džemata Sjenokos. Džemat ima oko 100 domaćinstava, te uređenu infrastrukturu, mezarje.

 

Gradski džemat

 

Gradski džemat je osnovan 1995., a prvi imam u džematu bio je Tufik ef. Begović. Iste godine je osnovan i MIZ Novi Travnik, a prvi glavni imam također je bio Tufik ef. Begović. Od prije dvije godine glavni imam i imam u džematu je Fahrudin ef. Haseljić. Predsjednik MIZ je Abduaziz Rizvić. Radi kao profesor vjeronauke u srednjoj školi...

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine