digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Večer Kur'ana u Bijeloj Džamiji

Autor: Decembar 05, 2018 0

Muhamed a.s. je dunjalučka manifestacija i realizacija Kur'ana

U okviru programa manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, posvećene mjesecu rebiu-l-evvelu, mjesecu rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, sinoć je u džematu Vrapčiči održano večer Kur'ana. Organizator ovog programa, pored Medžlisa IZ-e Mostar, bili su još i Centar za učenje Kur'ana u Mostaru i Karađoz-begova medresa. Odabrana ašareta iz Kur'ana, u prepunoj „Bijeloj džamiji“, proučili su polaznici Centra za učenje Kur'ana: Halid Šipković, Muhamed Crnomerović, Adnan Kasumačić i  Zejd Marić, imami Medžlisa IZ-e Mostar: Jusuf ef. Kafadar, Mustafa ef. Čolakhodžić i hafiz Jusuf ef. Bećoja, te sarajevske karije hafiz Hamza Lavić i Jusuf ef. Kadrić. Prigodno predavanje na temelju kur'anski ajeta u kojima se spominje ime Muhameda a.s. održao je profesor kiraeta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu hafiz dr. Abdulaziz Drkić. 

Uz riječi zahvalnosti prisutnima što su svojim prisustvom uveličali ovaj značajan događaj rukovodilac Centra za učenje Kur'ana u Mostaru Suljo ef. Cikotić prokomentirao je značaj obilježavanja mjeseca rebiu-l-evela i njegovanje osjećanja prema Božijem  Poslaniku, koja, kako je kazao, bila bi manjkavo bez  učenja i razumijevanja Kur'ana.  „I u najtežim trenucima naše historije bilo je boraca za pravdu i sitnu, pregalaca za očuvanje naše vjere. Hvala Allahu i u ovim blagodatima slobode mi imamo sve više djece koja predano uče u mektebu, učenika medresa, članova naših omladinskih organizacija. Svi oni svojim djelovanjem učvršćuju jekini u našim srcima“, kazao je ef. Cikotić. 

vecer3

Hafiz dr. Abdulaziz Drkić, budne pažnje vrijedno, predavanje počeo je konstatacijom da učenje Kur'ana čisti ljudska srca i jača vezu vjernika sa Muhamedom a.s. i njegovim sunetom. Potom je naglasio kako organizacija ovakvih događaja uvijek i iznova vjernike podsjeća na dva ključna pravca ljudskog djelovanja i vjerovanja: slijeđenje Božije knjige i Poslanikovog suneta. „ Muhamed a.s. je čovjek. On je najbolje stvorenje koje je hodilo zemljom, čovjek koji je u svom životu primijenio Kur'an. On je zapravo samo dunjalučka manifestacija i realizacija Kur'ana“, kazao je hafiz Abdulaziz, dodavši kako, posljedično tome, možemo kazati kad čitamo o životu Muhameda a.s. zapravo čitamo o Kur'anu časnom i zato je važno da vjernici vežu svoj život za uzornost prema Muhamedu a.s. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine