digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija Dedović čestitao polaganje hifza učenici Medrese Ajli Tipuri

Autor: H. Eminović Januar 03, 2019 0

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je u svom uredu ugostio novu mostarsku hafizu Ajlu Tipuru, učenicu IV razreda Karađoz-begove medrese.

Uz hafizu Ajlu prijemu su prisustvovali Ajlin babo Adem, njen muhafiz Armin Abaza, direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. Prijem je, kako je to istako muftija, upriličen kao izraz pohvale i poštovanja na postignutim rezultatima. 

„Ovo je jedan nesvakidašnji, hairli i lijep događaj u kojem prepoznajem nekoliko bitnih vrijednosti. U njemu prepoznajemo darovitost, posvećenost i Ajlino istrajavanje na putu sticanja znanja. U njenom primjeru prepoznajemo nešto što je važnije od bilo čega drugog, a to je edeb. Ovaj događaj je značajan pogotovo stoga što se dešava u vremenu kada smo suočeni sa različitim oblicima devijacija koje nas, sve skupa, kao muslimane, zabrinjavaju i kad naiđemo na ovakav pozitivan i zlatan primjer sa izraženim profinjenim, duhovnim odgojem onda nam to daje nadu u nove perspektive, izvjesniju budućost i poticaje“, kazao je muftija Dedović. Kao ključni motiv za postizanje uspjeh muftija je istakao utjecaj Ajline porodice, a potom i ukupan ambijent koji se njeguje u Medresi. „ Mislim da je utjecaj porodice, pored  lične opredijeljenosti, bio toliko bitan i presudan i on je u ovoj prilici došao do velikog izražaja“, naglasio je muftija obraćajući se Ajlinom babi Ademu. Muftija je izrazio nadu da je sticanje titule hafiza Kur'ana časnog za Ajlu samo početak drugih velikih rezultata koje će u budućnosti postizati i time obveseljavati, ne samo Islamsku već i cijelu društvenu zajednicu Bošnjaka u Hercegovini. 

Ajlin babo Adem nije krio oduševljenje na ukazanoj časti i podršci koju im je ukazao muftija Dedović. On je kazao kako je u Ajlinom primjeru posvećenosti, odanosti i ustrajnosti, kao uspješan poslovan čovjek, imao priliku puno toga naučiti i da će mu takav odnos pomoći da dalje razvija i unaprjeđuje svoje poslove. Naglasio je kako se u njihovoj porodici prije svega posebno vodilo računa o očuvanju porodične tradicije odnosa prema Bogu, odnosa prema rodbini i racionalnosti u svakodnevnim aktivnostima, dok se obrazovanje samo od sebe podrazumijevalo.   

Prema riječima muhafiza Armina Abaze Ajla je jedan od najzahvalnijih kandidata koje je pripremao za polaganje hifza. Čvrstinu njene memorije, naglasio je, primijetili su i drugi članovi Rijasetove komisije pred kojima je Ajla proučila napamet cijeli Kur'an.   

Ajla je rođena 9.7. 2000. godine u Mostaru. Hifz je počela učiti u prvom razredu Medrese, a uspješno ga je položila pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH  10.12. 2018.godine.  Ajla je inače prva hafiza iz jednog od najstarijih mostarskog prigradskih džemata Podgorani. Treći je učenik, odnosno prva učenica, Medrese koji se okitio ovom časnom titulom tokom školovanja. Pored učenja Kur'ana na nastavi se ističe i u drugim naučnim disciplinama pa čak i prelijepim rukopisom kojim ispisuje školske radove.  Ona se iskreno zahvalila muftiji na prijemu i svima koji su joj bili podrška tokom učenja hifza. „Ovo je sretan trenutak za sve nas i drago mi je što imamo priliku da tu sreću svi zajedno dijelimo“, prokomentirala je hafiza Ajla izrazivši nadu da će njen primjer biti poticaj i drugim učenicima medrese da u sebi otkriju skrivene talente.  

Hafiska dova Ajli Tipuri, kako je istaknuto danas na prijemu kod mostarskog muftije, bit će organizirana početkom februara 2019. godine u Mostaru. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine