digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nova humanitarna akcija omladine džemata Buci

Autor: Oktobar 18, 2019 0

Omladinci iz visočkog džemata Buci, na čelu sa efendijom Erminom Ahmićem pokrenuše novu akciju, ovog puta veoma zapaženu i uspješnu.

Samohrana majka tri jetima, Sanela Bojić iz Živinica, nalazi se pred teškim životnim iskušenjima. Djeca su teškog zdravstvenog stanja, sa nizom teških ljekarskih dijagnoza, kojima je potrebno mnogo novca za svakodnevnu terapiju. Majka je u očaju i na rubu egzistencije radila na kopu uglja, kako bi svojoj djeci zaradila novac za hranu. Nakon toga je sjekla drva i prodavala, ali je ubrzo dobila prijavu i kaznu u iznosu od 800 KM. Ukoliko ne plati iznos, ići će u zatvor. Tuga se uvukla u zidove ove kuće, kuće koja im je samo posuđena na korištenje. Zaista je ovo veoma teška situacija, djeca su bez hrane, odjeće, obuće, ogrijeva, siromaštvo je pokucalo na vrata i ušunjalo se u njihov dom.

Djeca su preko noći odrasla, suočena sa svakodnevnim problemima ugasili su svoje djetinjstvo i mlade godine.  Bolest ih mori, ali to nije dovoljno, imaju još mnogo tegoba. Zar ne vidiš Allahov robe, zar ne vidiš tjeskobu, tugu, strah i bol na licima ovih jetima, na izmorenom majčinom licu koja bez obzira na sve vjeruje u Allahovu Milost, Njegov oprost i spas. Ova surova sudbina je podigla sve dobre ljude, naše Visočane, kao i braću i sestre iz Norveške i Amerike, koji su dali izuzetan doprinos ovoj akciji. Krenuli su momci sa Buka da pruže ruku spasa ovoj porodici koja se jedva održava na životu. Zatekli su zaista emocionalan prizor. Majka je bila vidno uzbuđena zbog ove posjete.

Pune ruke poklona su bile spremne. Odjeća, obuća, školski pribor, hrana, slatkiši,10 metara drva za zimu, plačena kazna u iznosu od 800 KM, kao i novac u iznosu od 1000 KM za lijekove i druge potrebe. Hvala Allahu koji je uputio ove dobre ljude na ovu samohranu majku i njenu dječicu. Ništa ljepše nema od iskrenog osmijeha djece, a omladinci sa Buka su ih danas razveselili i obradovali. Gospodaru ukabuli ovo hajr djelo, a sve one koji su dali svoj doprinos posebno nagradi, onako kako samo Ti nagrađuješ svoje dobre robove. OMLADINA DŽEMATA BUCI

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine