digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Otvoren mekteb nazvan „Vrelo znanja“

Autor: H. Eminović Maj 21, 2015 0

Mekteb nazvan „Vrelo znanja“ izgrađen na temeljima stare i dotrajale zgrade jedinstven je primjer gradnje vakufskih objekata u Mostaru. U ranijoj historiji Mostara do dolaska Austro-ugarske monarhije mektebi su građeni uz džemije, medrese ili na posebnim mjestima

Njihovi graditelji najčešće su bili veliki vakifi Mostara. Sredinom XIII mektebe, kao samostalne vakufe u Mostaru počinju graditi pojedinci na vlastitoj imovini ili na prostorima zapuštenog vakufskog zemljište. Uz one velike vakife Karađoz-bega, Ćejvan Ćehaje, Bajezidagića itd., u Mostaru su dugo godina radili, i brojne generacije obrazovali Spahića, Čišića i Pitića mektebi. Nakon agresije u Bosni i Hercegovini Islamska zajednica je dala primat obnovi porušenih džamija. Uz neke od njih, gdje je bilo prostora i mjesta obnovljeni su i mektebi. Budući da je i sama Šarića džamija djelimično obnovljena sredstvima Visokog Saudijskog komiteta, za obnovu stare betonske zgrade mekteba nije bilo interesovanja. Tu su zgradu djelimično, koliko je to bilo moguće, popravili članovi porodice Zukanović, prve džamijske komšije.

 

Pod jednim krovom

Međutim, dotrajalost i neuslovnost zgrade uvjetovali su da se mektepska nastava izvodi u džamiji. Prvobitnu namjenu Medžlisa IZ Mostar da na tom mjestu izgradi gasulhanu džemat i građani Luke preimenovali su u obnovu mekteba i izgradnju abdesthane, jer su smatrali da džemat Šarića džamije zaslužuje mnogo kvalitetnije uslove za rad sa najmlađom populacijom. U mektepskoj nastavnoj godini 2014/2015. Mekteb u džematu Luka pohađalo je 94-oro djece. Usaglašavajući potrebe džematski odbor i Mežlis IZ Mostar dogovorili su da se obnovi cijela zgrada koja će pod istim krovom objedinjavati i mektepske prostorije i abdesthanu. Idejno rješenje, koje je prošlo sve potrebne procedure kod Federalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa uradio je Suad Dugalić. Početak radova, kako to i priliči ovoj vrsti objekata, označen je klanjem kurbana 2. februara 2014.g. U prisustvo predstavnika građevinskog odbora hair dovu proučio je mostarski mutija Seid ef. Smajkić. Građevinski odbor u koji su ušli i članovi džematskog odbora u sastavu: Alden Kajtaz, predsjednika džematskog i građevinskog odbora, Esad Eminović - Fola zamjenik predsjednika građevinskog odbora,  Đulsa Puzić, Amer Kojić, Nedžad Čampra, Ibro Omanović, Ibro Omerika, Mustafa ef. Jelovac, Fuad Kajtaz, Mirzo Ćemalović, Edin  Batlak, Omer Pajić i Hamica Pobrić izradili su plan rad i prikupljanja sredstva. Neumorno su danonoćno bdjeli prateći radove i animirajući svoje poznanike, prijatelje, poslovne partnere. Nesagledivo veliki trud u tom segmentu uložili su Edin Batlak, Esad Fola Eminović i Amer Kojić. Svako od njih animirao je dobrotu i humanost kod brojnih građana Mostara, pa čak i onih koji nisu muslimani, koji pripadaju drugim vjerskim i životnim opredjeljenjima. Brižno vođena statistika, objavljena u posebnoj publikaciji povodom svečanog otvorenja, o tome najilustrativnije svjedoči. Vrijednost svih radova na rekonstrukciji i opremanju mekteba i abdesthane iznosi 176 000 KM. Medžlis Islamske zajednice Mostar izdvojio je 30.800 KM dok su ostali radovi u iznosu od 145.200 KM osigurani putem donacija od džematlija Šarića džamije i građana Mostara, mostarskih firmi u formi doniranog materijala ili radova. Sredstva su donirali i džematlije sarajevskog džemata Ašikovac, džematlije iz Danske i Klub Neretva iz Švedske. Način prikupljanja sredstava odvijao se putem direktnih uplata džematu ili na račun Medžlisa IZ Mostar. Tako je prikupljen iznos od 91.456 KM, a vrijednost doniranog materijala procijenjena je na iznos od oko 53,744 KM. Mektepska učionica izgrađena je kao multifunkcionalan prostor. Opremljen je modernim klupama, računarima. LCD televizorom i klasičnom tablom Uz primarnu namjenu –održavanja vjerske pouke planirano je da se u tom prostoru održavaju razni kursevi i vannastavne aktivnosti koje iziskuje aktuelni civilizacijski trenutak. Mekteb je opremljen da se u njemu može izvoditi nastava iz informatike, stranih jezika, kaligrafije, i svih drugih prirodnih znanosti.

 

Vakifi

 

U doniranju sredstava učestvovalo je preko 600 građana i više firmi što je ocijenjeno kao najvećom vrijednosti ovog projekta. Posebnu radost građevinskom odboru pričinjava činjenica da su projekat novčano ili doniranjem materijala podržali pojedinci i firme u vlasništvu građana Mostara katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti. Nakon svečanog otvorenja mostarski paroh Radivoje Krulj mektebu je poklonio laptop. U ovaj projekt ugrađen je i duh dobrih međureligijskih i komšijskih odnosa koji je stoljećima krasio Grad Mostar.

Shodno predviđenoj kategorizaciji da se svi donatori koji su uplatili novčani iznos veći od 1000 KM tretiraju kao vakifi na Svečanosti otvorenja mekteba dodijeljena im je Vakufnama koju je potpisao direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zaimović. Vakufname su dodjeljene: h. Enisi Balalić, Edinu Batlaku, Ibri Bajgoriću, Elhici Ćišić, Adisu Đonko, Esadu Foli Eminoviću, Kemalu Hebibu, Harisu Hindiću, Senadu Husniću, Selimu Isiću Svili, Senadu Kevelju, h Muhamedu Lehi, Ibri Mariću, Safetu Omeroviću, Hasanu Pekušiću, Osmanu Pobriću, Senadu Ramadanoviću, Ibrahimu Tasi, Ševki Voljevici, za rahmetli h. Ramu Gostu, za rahmetli h Esada Kojića, za rahmetli Amira Kolakovića, firmama: „Građevinar Fajić“, IC štamparija d.o.o. Mostar, „Memić devor“„Izgradnja Tojaga“ i Karađoz-begovoj medresi.

Uz obnovu mekteba i abdesthane potpuno je uređena avlija Šarića džamije, izmijenjena i dopunjena sva vodovodne, kanalizacione i elektro instalacije. Postavljena su nova avlijska i haremska vrata i postavljen novi mermerni kamen mejtaš. Šarića džamija ponovo dobila onaj stari sjaj po kojem je bila prepoznatljiva. Neposredno uz nju nalazi se i turbe najpoznatijeg mostarskog alima, mostarskog muftije Mustafe Ejubovića Šejh Juje, potom i znamenita Opijačeva tekija.

Hasan Eminović

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine