digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dr. hafiz Elvir Duranović nakon 17 godina odlazi na novu dužnost

Autor: A. Mandžić Maj 22, 2015 0

U Sultan Ahmedovoj džamiji proučena je dova za ispraćaj hfz. dr. Elvira Duranovića, imama ove džamije, koji odlazi na novu funkciju u Sarajevo. Hafiz Duranović je bio imam Džemata Sultan Ahmed u Bugojnu od septembra 1997. godine. Svečanosti su pored imama s područja medžlisa Bugojno prisustvovali i muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić , te brojne džematlije pomenutog bugojanskog džemata

 

Prisutne je na početku ovog emocijama obilježenog događaja pozdravio glavni imam medžlisa Bugojno Vehid ef Arnaut , koji je naglasio odličnu dugogodišnju saradnju sa hafizom Duranovićem:

„Na njegov rad sam ponosan. Mene je u svim aktivnostima doživljavao kao glavnog imama, a ja kao imama iza kojeg sam bio u safu. To je čovjek koji je napredovao, koji je vrijedan i koji je napravio odličnu atmosferu u džematu“, poručio je glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut.

 U ime džematskog odbora Sultan Ahmedove džamije prisutnima s e obratio predsjednik Faris Šečić, koji je o hafizu Duranoviću izrekao veliki broj pohvala, naglsivši kako je hfz. Duranović za 17 godina zabilježio mnogo toga što drugi imami ove džamije prije njega nisu . U ime udruženja ilmije Bugojno Meho ef Avdić je uručio poklone ispred svih imama medžlisa Bugojno.

Načelnik općine Hasan Ajkunić je rekao da u hafizu Duranoviću dugo godina ima pravog i istinskog prijatelja, a njegov odlazak smatra gubitkom za Bugojno, ali i dobitkom za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

 Slične poruke uputio je i muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović obračajući se prisutnim vjernicima : „Mi svi trebamo biti ponosni na ovo što se danas događa ovdje. Hafiz treba da bude ponosan, jer smo danas čuli tako mnogo lijepih riječi o njemu, i sam broj džematlija koji ga je došao ispratiti dovoljno govori da mu značite i da vam je žao što odlazi. Džematlije trebaju biti ponosne, s druge strane, što su imale tako vrijednog imama, imama koji je uz rad toliko napredovao i došao do titule doktora nauka. To treba da vam bude na čast i ponos, da vam bude drago što on ide dalje, jer to je za njegovo dobro i dobro Islamske zajednice, ako Bog da „poručio je muftija Adilović.

 Ističući da je za vrijeme svog imamskog rada u Bugojnu imao odličnu saradnju sa džematlijama, džematskim odborom, kolegama imamima, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti , hafiz Duranović, u svom emotivnom nastupu je poručio : „U trenutku kada se opraštam od vas i Sultan Ahmedove džamije želim vam se zahvaliti na svemu dobrom, što sam doživio u ovom našem gradu Bugojnu, koje me je nakon rata prihvatilo kao svoga člana i u kojem sam, iako nemam svoje porodice , našao porodicu i dom, našao prijatelje, koji su mi u nekim , uistinu teškim momentima za mene bili pri ruci i pomagali mi onda kada mi je bilo najteže. Zamoliću vas da mi halalite, ako sam, a jesam , u svom radu sa ljudima griješio i da se ako Bog da susretnemo na Sudnjem danu kao ljudi i budemo podrška jedni drugima. Hvala vam, živi i zdravi bili i neka vam Bog dragi podari svako dobro“, poručio je u svom emotivnom govoru dr.hfz. Elvir Duranović.

 Recimo na kraju da dr. Duranović odlazi na mjesto stručnog saradnika u Institutu za istraživanje islamske tradicije Bošnjaka u glavnom gradu naše zemlje.    

      

      
    

    

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine