digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bugojno: “Kultura pokrivanja žena na Balkanu”

Autor: A. Mandžić  Maj 22, 2015 0

“Kultura pokrivanja žena na Balkanu” naziv je predavanja i prezentacije u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo, održanu u prostorijama medžlisa IZ Bugojno, u srijedu, 20. maja, u okviru 505. Dana Ajvatovice

Gost predavač bila je prof. Svjetlana Bajić iz Zemaljskog muzeja u Sarajevo. Po riječima profesorice Bajić dosadašnje izložbe na ovu temu pobudile su značajnu pažnju, u prvom redu zbog aktuelnosti teme, kako u našoj zemlji, tako i svijetu.

     Pokrivene žene danas, doživljavaju diskriminaciju u Evropi. U mnogim zemljama im je zabranjeno da ulaze u javne ustanove. Ističe, kako i u Bosni i Hercegovini pokrivene žene ne budu uvijek prihvaćene i imaju problema prilikom zapošljavanja zbog činjenice da su pokrivene. Prva žena koja se pokrila u našoj zemlji 1983. godine bila je Melika Bosnavi, koja se pokrila u Sarajevu i to njeno pokrivanje izazvalo je velike kontroverze u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

     - Neposredno pred agresiju, kada se naš svijet počeo vraćati islamu, naše se žene ponovo počinju pokrivati i danas je sve više žena pokriveno. One su danas obrazovane, pametne, lijepe i sigurne- poručila je prof. Bajić.

   U svom predavanju je na veoma interesantan način dočarala i način pokrivanja žena od feredže i zara do modernog načina pokrivanja danas.    

      

  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine