digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kvalitetan model učenja o islamu kojim su zadovoljni i djeca i roditelji

Autor: Hasan Hasić Septembar 03, 2021 0

Ljetna škola islama u džematu Matuzići (MIZ Doboj) i ove godine probudila je interesovanje roditelja i djece iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. U trećoj godini svog održavanja bilježi značajan rast broja polaznika što predstavlja motiv više za organizatore da ovaj projekat poboljšaju i time ponude kvalitetan model brige za edukaciju i odgoj mladih u duhu dini-islama.              

 

Već treću godinu zaredom, u periodu od 28. jula do 1. augusta, džemat Matuzići Medžlisa IZ Doboj organizovao je Ljetnu školu islama za djecu  uzrasta od osam do četrnaest godina. Riječ je o edukativno-sportskim aktivnostima popraćenim i adekvatnim vrednovanjem i prigodnim nagradama. Organizacija Ljetne škole islama uključivala je kontinuiran boravak profesora i odgajatelja s djecom. Polaznici su imali obezbijeđeno prenoćište i hranu, a učešće je bilo besplatno.

O iskustvu organizacije i prednostima koje nosi koncept Ljetne škole islama razgovarali smo s Ahmed-ef. Bajrićem, imamom Kuvajtske džamije u Matuzićima koja je bila centar većine druženja polaznika Ljetne škole islama. Upoznavajući nas s osnovnim programom i načinom organizacije Ljetne škole, on ističe zahtjevnost organizacije ovakve vrste aktivnosti, no primjetno je povećano interesovanje iz godine u godinu. „Što se tiče prethodnih godina, u prvoj godini smo imali četrdeset polaznika, u drugoj šezdeset, a ove godine primili smo osamdeset i četvero djece“, kazao je efendija Bajrić. Pri tome naglašava da se radi o djeci iz različitih područja Bosne i Hercegovine: Tešanj, Maglaj, Doboj Istok, Sarajevo, Brčko, a među polaznicima su bila i djeca iz dijaspore - Njemačka, Amerika, itd. „Iako smo planirali da u ovogodišnju Ljetnu školu islama primimo 60 polaznika, taj broj je već postignut u roku od šest sati nakon objave poziva na Facebooku, tako da smo proširili brojku na 84 djece u narednih šest sati“, ističe efendija Bajrić te dodaje da je zbog velikog broja pristiglih prijava bilo i onih koje nisu mogli uvrstiti među ovogodišnje polaznike. „Sam taj odaziv nam kazuje da realizujemo kvalitetan projekat koji podržavaju roditelji“, zaključuje on.

Organizator ove Ljetne škole islama je džemat Matuzići uz pomoć Medžlisa IZ Doboj i Udruženja mladih Bošnjaka „Emanet“. Organizaciju Ljetne škole islama pomogli su i Općina Doboj Jug te ljudi koji su prepoznali važnost jednog ovakvog projekta u džematu, posebno je naglasio efendija Bajrić.

Ljetnu školu islama karakteriše cjelodnevni organizovani program koji počinje sabah-namazom. Nakon doručka koji je u 8 h, već od 9 h pa do 13 h i podne-namaza slijedi edukativni dio iz različitih oblasti, i to: Ahlak, Kiraet, Sira Poslanika, a.s., te radionice na temu bošnjačkog identiteta. Od podne-namaza do ikindije predviđeno je slobodno vrijeme za djecu, u kojem su imali vremena za učenje, jer, podsjeća efendija, Ljetna škola je takmičarskog duha. Poslije ikindija-namaza organizovane su sportske aktivnosti edukativnog i takmičarskog duha, osmišljene od strane profesora tjelesnog odgoja. Poslije akšam-namaza djeca su večerala, a dan je završavao jacija-namazom nakon čega bi uslijedilo povečerje.

“Mi smo uvidili da i roditelji i naša djeca, zaista, imaju potrebu za ovakvim projektima.“

 

Model kojim se djeci nudi više

„Što se tiče ovakvog koncepta, imali smo cilj da zbližimo našu djecu, da se međusobno druže, da se upoznaju, da od malih nogu izgrađujemo kod njih jedan vid samostalnosti, pripremajući ih, ukoliko im se ovo svidi, i na upis u naše medrese“, kaže efendija Bajrić. U njihovu edukaciju bilo je uključeno šest profesora.

Ove godine je na Ljetnu školu islama potrošeno oko 6000 KM. Dio tog novca je odvojen i za nagrade. S obzirom da je ova Ljetna škola islama i takmičarskog karaktera, a djeca su bila podijeljena u kategorije, nagrade su bile novčane. U kategoriji mlađeg uzrasta nagrada za prvo mjesto iznosila je 150 KM, za drugo mjesto 100 KM, a za treće mjesto 70 KM. U kategoriji starijeg uzrasta nagrada za prvo mjesto iznosila je 300 KM, za drugo mjesto 200 KM i za treće mjesto 100 KM. Posebna nagrada dodijeljena je za najbolje ponašanje u kategoriji dječaka i djevojčica i te su te nagrade iznosile po 100 KM.

„Mnogo je prednosti ovakvog rada s djecom. Prvenstveno, okupljaju se djeca iz različitih džemata, dolazi do umrežavanja, i oni su već u tako ranim godina odvojeni od kuća, od svojih roditelja, imaju jedan ustaljen sistem po kojem rade četiri dana. Svakako, prednost je što ih podučavaju kvalitetni profesori znanjem koje će im koristi u narednom periodu“, podvlači efendija Bajrić. Zbog dobrobiti projekta, produktivnosti i uspješnosti rada, planiraju da sljedeće godine reduciraju broj polaznika ili da organiziraju dvije Ljetne škole islama, što bi, kako kaže, dodatno uozbiljilo ovaj projekat. „Posebnu zahvalnost dugujemo roditeljima koji su ukazali povjerenje organizatorima“, ističe on. Također dodaje da je jednodnevni izlet posljednjeg dana Ljetne škole bio izlet i polaznika i roditelja. Nakon toga, svečanim programom ovogodišnja Ljetna škola je završena uz proglašenje pobjednika.

„Džemat raduje činjenica da možemo organizovati ovakav vid aktivnosti za naše najmlađe i da možemo ponuditi nešto bolje. Mi smo uvidili da i roditelji i naša djeca, zaista, imaju potrebu za ovakvim projektima. Ovaj projekat može poslužiti kao model ostalim džematima za organizaciju ovakvih i sličnih aktivnosti. Sve u cilju da našoj djeci pružimo dobar vjerski odgoj. Naša dužnost je da se pobrinemo za naše najmlađe, kako bismo ih pripremili da budu sutra oni koji će živjeti islam“, poručio je na kraju efendija Bajrić za Preporod.

Svečana_dodjela_diploma_polaznicima_i_nagarada_za_najuspješnije.jpg

A Zimska škola?

„Za ovu Ljetnu školu smo se odlučili prije svega zbog samog koncepta, kojim je predviđeno da djeca na jedan edukativan način koriste vrijeme ljetnog raspusta, gdje će učiti o vjerskom i moralnom odgoju, ahlaku, hadisu, kiraetu i nacionalnom identitu”, kaže nam Emira Huskić iz Sarajeva. Njeno troje djece bilo je među polaznicima ovogodišnje Ljetne škole.

Smatra da je koncept Ljetne škole interesantan i koristan za djecu, a među prednostima koncepta Ljetne škole naglašava uspostavljanje direktne komunikacije, koja, kako veli, nedostaje današnjoj djeci. “Djeca su u Ljetnoj školi bila odvojena od virtualnog svijeta, a svoje vrijeme su upotpunjavali sportskim aktivnostima i pomalo zaboravljenim igrama, gdje su družeći se razvijali spotski i takmičarski duh, kao i učili o značaju timskog rada”, ističe Emira. Pri tome dodaje da su očekivanja od Ljetne škole prevaziđena i da je to iskustvo iznimno značajno za djecu u budućnosti.

 “Sve što uložimo u našu djecu u našu omladinu, to će nam se sutra mnogostruko vratiti. Shodno tome ovakav vid edukacije i druženja, trebao bi da bude praksa u svim džematima koji mogu iznijeti jedan ovakav projekat”, poručuje Emira.

Također, Emira nam za kraj prenosi sreću i zadovoljstvo svoje djece Ljetnom školom islama koja pitaju: “Da li ima i Zimska škola?”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine