digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Omladina iz B. Dubice i B. Kostajnice posjetila Islamski centar u Rijeci

Autor: Nedim Botić Januar 30, 2017 0

Na poziv OKM MIZ Rijeka, omladina iz B. Dubice i B. Kostajnice je boravila u subotu i nedjelju, 28. i 29. januara, na susretima mladeži u Hrvatskoj.

Omladinu su predvodili mr. Safet-ef. Beganović, glavni imam MIZ B. Dubica, i Haris-ef. Ahmić, glavni imam MIZ B. Kostajnica, koji su bili i inicijatori saradnje omladine iz ovih gradova. Tom prilikom, omladina je obišla Islamski centar u Rijeci gdje je i boravila tokom ovog prelijepog vikenda. O radu Islamskog centra i životu muslimana u Rijeci, omladinu su upoznali glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin-ef. Mujkanović i imami Adnan-ef. Džikić i Hidajet-ef. Hasanović.

Omladina je imala priliku da sazna nešto više o izgradnji Centra i njegovoj važnosti za muslimane Rijeke i cijelog Primorja. Nakon ručka, uslijedio je radni sastanak omladine na kojem su pored gostiju iz Dubice i Kostajnice učestvovali i omladinci iz Rijeke. Cilj radnog sastanka je bila razmjena iskustava i međusobno upoznavanje, kako bi jedni od drugih naučili nešto novo. Nakon sastanka je upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma o gradnji Islamskog centra u Rijeci i svečanom otvorenju 04. maja 2013.

Ovaj projekat i druženje su dobili svesrdnu podršku od Islamske zajednice u Hrvatskoj, Banjalučkog i Bihaćkog muftijstva, kao i mr. Nusreta-ef. Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta na čemu su im omladinci neizmjerno zahvalni.

„OKM MIZ Rijeka sa riječkim imamima imao je čast ugostiti mlade iz Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice u pratnji njihovih imama, Safet ef. Beganovića, glavnog imama MIZ B. Dubica i Haris ef. Ahmića, glavnog imama MIZ B. Kostajnica. U dvodnevnoj posjeti mladi MIZ Rijeka su se družili sa gostima, te izmijenili neka dobra i pozitivna iskustva kad je u pitanju rad sa mladima. Kako su mladi iz navedenih Medžlisa uspješni u svojim ativnostima, poziv OKM Rijeka je i bila radi uspostave bolje suradnje. Zahvaljujem kolegama glavnim imamima na posjeti OKM Rijeka kao i OKM Rijeka na uspješno realiziranom projektu. Vjerujem da će ovakve posjete uz razmjene iskustava mlade učiniti boljim i odgovornijim članovima IZ u cjelini, jer na mladima svijet od ostaje.“, istakao je Hajrudin-ef. Mujkanović, glavni imam MIZ Rijeka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine