digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakanj: 77 novih učača Kur'ana

Autor: Elvedin ef. Ibrahimspahić Februar 22, 2017 0

U subotu, 18.02.2017. godine poslije jacija namaza u džamiji i džematu Čaršijske džamije u Kaknju bilo je veoma svečano.

Već sedmu godinu zaredom, na najsvečaniji način, izvrši se promocija novih učača Kur'ana od polaznika mekteba koji su u tekućoj godini savladali kur'ansko pismo. Drugu godinu ova svečanost se organizuje u okviru ciklusa Zimska škola islama, ciklusa predavanja koja se održavaju u ovom džematu tokom zimske sezone. Međutim, ono što ovu promociju čini posebnim jeste broj polaznika koji su završili sufaru.

Njih je ove godine rekordan broj a to je 77 (sedamdeset i sedam) novih učača Kur'ana koji pohađaju mekteb Čaršijske džamije u Kaknju. Ako ovaj broj učača dodamo broju već postoječih učača a to je 221 onda dobijemo broj od ukupno 298 učača Kur'ana u mektebu Čaršija.

Samo možemo kazati, Mašallah i elhamdulillah. Važno je napomenuti da nastavu u mektebu Čaršijske džamije u Kaknju ove godine pohađa 478 učenika, a da nastavu izvode tri muallima. Muallima h. Amra Hrusto, koja radi sa polaznicima od prvog do trećeg razreda. Muallima h.Saliha Kovač koja poučava polaznike četvrtog razreda, od kojih je upravo 61 ove godine prešlo u Kur'an. Muallima Saliha takođe radi sa djecom u mektebu u Novom Naselju Bare koji je područni mekteb džemata Čaršijske džamije.

Treći muallim je Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam džemata Čaršijske džamije,  koji poučava djecu od petog do devetog razreda i kod kojeg su preostali učenici koji  su prešli u Kur'an a koji su znači propustili to uraditi u četvrtom razredu. Polaznici mekteba Čaršijske džamije iz godine u godinu nižu zaista samo dobre rezultate. Možemo kazati da je za to zaslužna, između ostalog, i dobra radna atmosfera među muallimima ovog džemata koji zaista nastupaju kao pravi, rekli bismo, pobjednički tim. Naravno tu je podrška i od strane Medžlisa Kakanj i džematskog odbora koji su dobra logistika za visoke rezultate. A što se tiče sufare, onda svakako treba istaći da naša djeca uče iz „naše“ sufare to jest iz sufare čiji su autori naši, kakanjski imami: Asim ef. Hasanspahić i Ermin ef. Zahirović koji je uradio i elektronsku interaktivnu verziju pa se ista može naći i na internetu pod imenom sufara.ba.

 U uvodu programa svečane promcije, ašere je proučio Armin Hadrović učenik drugog razreda GHB medrese a inače svršenik ovog mekteba.

Uvodnom riječju imam džemata Elvedin ef. poselamio prisutne a posebno svršenike sufare. Čestitajući im zaželio  je da budu dosljedni kandilji i ustrajne svjetiljke tako što će se što više družiti sa Kur'anom, aludirajući na hadis Resulullaha, s.a.v.s., u kome kaže: “Kuće u kojima se uči Kur'an svijetle stanovnicima nebesa kao što nama svijetle zvijezde u vedroj noći.“

 Potom je predavanje održao glavni imam MIZ-a Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković.

Sulejman ef. je prije svega čestitao polaznicima, muallimima, roditeljima i svima koji su zaslužni za ovaj veliki uspjeh.

Govorio je o vrijednosti učenja Kur'ana nadovezujući se na riječi imama pozvao je i roditelje i djecu da svjetiljku koju večeras dobijaju u ruke i koju nose u svoje domove ne drže ugašenom nego da je često „pale“ odnosno da uče Kur'an i da on bude njihov vodić kroz život.

Sulejman ef. je istakao da je presretan i ponosan što može istaći da je Medžlis Kakanj u posljednjih nekoliko godina podijelio besplatno preko 4000 Kur'ana, što znači da je toliko novih učača na području Medžlisa Kakanj.

Rekao je da će Medžlis i ubuduće nastojati da svim polaznicima obezbijedi besplatne primjerke Kur'ana. Poslije predavnja nastupio je najsvečaniji dio, podjela diploma, Kur'ana i poklona.

Elvedin ef. je prvo prozvao svoje diplomce a onda Saliha hanuma, koja je prvo poselamila prisutne i istakla da su svi redovni učenici četvrtog razreda završili sufaru te da su oni napredniji pokazali razumijevanje za one malo sporije te su ih sačekali i svi zajedno prešli u Kur'an. Poslije prozivke svih diplomaca i uručenja poklona od strane džematskog odbora proučeno je ašere, koje je proučio Ahmed Aličković svršenik mekteba i dugogodišnji takmičar iz kiraeta a potom je Sulejman ef. proučio dovu. Poslije dove uslijedilo je kolektivno slikanje ali i pojedinačne želje za slikanje sa muallimima.

Molimo Uzvišenog Allaha da podari bereket u ovakvim hairli poslovima i da svakog nagradi za njegov doprinos dini islamu i muslimanima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine