digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Kreativno-edukativne radionice za djecu

Aktivistice ženskog aktivizma, pri MIZ Sarajevo, džemata Pofalići u zadnjih godinu dana održavaju redovne mjesečne radionice za djecu različitih uzrasta. Radionice su besplatne i slobodne za sve one koji žele da dođu, a imaju za cilj da djecu odvoje od virtualnog svijeta koje im društvo nameće. Sve radionice su tematske i prate dešavanja u džematu i društvu.

Ovoga puta, s obzirom da je godišnjica nezavisnosti BiH, tema je nosila naslov: „Volim svoju domovinu".

Na samom početku, nakon izražavanja dobrodošlice, govorili smo o tome kako je dužnost nas muslimana da volimo i branimo svoju domovinu po uzoru na Poslanika i ashaba koji su žrtvovali svoju domovinu Mekku, iako su za njom čeznuli, a sve zarad ljubavi prema Allahu dž.š. Potom smo djecu upoznavali sa našom jedinom BiH, ponosnom ali i prkosnom za sve one koji su htjeli da nestane sa zemaljske kugle. Sve je to popraćeno slikama o agresiji, kratkim filmom o jetimima u BiH, naglasivši pritom da nam je dužnost da pomažemo iste koliko smo u mogućnosti ističući vrijednost i nagradu koju nam Uzvišeni obećaje. Na koncu priče o Bosni, djeca su uživala slušajući ilahiju" Da je Bosna od dženneta dio“. Potom je uslijedio dio u kojem su djeca odigrala glavnu ulogu, praveći zastave BiH od salveta i papira, a kao najzabavniji dio, pravili su otiske svojih rukica u plavo- žutoj boji. Za sami kraj zasladili su se kolačićima koje su napravile vrijedne džematlijke, i za uspomenu podijeljeni su im baloni plave i žute boje.

Radionica sa istom tematikom i sadržajem je održana i u Sultan Fatihovoj džamiji za polaznike hifsa. Radionice priprema i vodi profesorica islamske teologije Amina Musić koja naglašava da se nada da će se u budućnosti priključiti još veći broj djece iz našeg, ali i susjednih džemata kako bi kvalitetno iskoristili svoje vrijeme i naučili na zabavan i kreativan način nešto novo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine