digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tešanj: Promocija Zbornika „Muslimanska porodica – prava i dužnosti“

Autor: Rašid Orlović Mart 31, 2017 0

U srijedu, 29. marta 2017.g, u organizaciji Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH u Tešnju je u atriju Medžlisa IZ upriličena promocija Zbornika radova „Muslimanska porodica – prava i dužnosti“ za područje Muftijstva zeničkog.

 

Cilj promocije je referiranje i promoviranje tema brak i porodica na koje je, ispred Odjela za brak i porodicu, stavljen akcenat u ovoj godini te je Zbornik štampan za muallime i koordinatorice kao stručni priručnik i polazni okvir pri tretiranju ovih važnih tema u životu muslimana i muslimanke.

U ulozi domaćina i moderatora prisutnima se obratio glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić koji je istakao važnost i potrebu govora o šerijatskom braku i ulozi porodice u savremenom društvu. Promotori Zbornika bili su dr. Safija Malkić, doc.dr.hfz. Aid Smajić i mr. Nusret-ef. Abdibegović. Ispred Odjela za brak i porodicu dr. Malkić je govorila o važnosti teme koju Zbornik tretira, budućim aktivnostima Odjela, ciljevima šerijatskog braka te svrsi i značaju institucije šerijatskog braka u životu vjernika ali i zajednice. Dr. Smajić, kao autor teksta prezentirao je rezultate istraživanja o stavovima mladih prema braku i porodici te preporučio roditeljima i odgajateljima da ih pripreme za stvarni brak i izazove s kojima će biti suočeni u takvom braku. Kao autor teksta i u ulozi direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret-ef. Abdibegović govorio je o izvornosti institucije braka i potrebi očuvanja bračnih i porodičnih vrijednosti u bosanskohercegovačkom društvu, braku–zajednici koja oplemenjuje ljudski rod i koja počiva na ljubavi a u kojoj djeca-Allahov, dž.š., dar supružnicima, upotpunjuju radost bračnog i porodičnog života. Za organizaciju promocije, ugodnu atmosferu, odziv i prisustvo velikog broja interesanata, osim uposlenika Medžlisa zaslužne su i džematlijke-aktivistkinje na čelu sa muallimom Fatimom Ćeman, koordinatoricom za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Tešanj.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine