digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održano finalno mektebsko takmičenje Medžlisa Sarajevo

Autor: April 10, 2017 0

U nedjelju 09. aprila 2017. godine u prelijepom ambijentu Centralne džamije na Ilidži održano je Finalno mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa IZ Sarajevo u kojem su učestvovali pobjednici preliminarnog takmičenja održanog 26. marta tekuće godine

 

S obzirom na veliki broj mekteba i njihovih predstavnika (233 takmičara), preliminarno takmičenje iz kiraeta je održano na dvije lokacije: u džamiji u Sokolović koloniji I i džamiji na Šipu. Također, i takmičenje iz općeg znanja (237 takmičara),  koje je održano 09. aprila 2017. godine, upriličeno je na dvije lokacije: u OŠ „Avdo Smajlović“ u Buća Potoku i OŠ „Zajko Delić“ na Kobiljoj Glavi.         

Mektebsko takmičenje u kiraetu održalo se u dvije kategorije: kiraet mlađi uzrast (I - VI razreda) i kiraet stariji uzrast (VII - IX razreda).  U kategoriji kiraet mlađi uzrast u finalnom takmičenju nastupilo je 15, a u kategoriji kiraet stariji uzrast 17 takmičara. Takmičare u obje kategorije kiraeta ocjenjivala je komisija u sastavu dr. hfz. Dževad Šošić - predsjednik,  mr. hfz. Mensur Malkić - član, te mr. hfz. Abdulaziz Drkić - član. Komisija je nakon provedenog ispitivanja donijela sljedeće odluke:

Kiraet mlađi uzrast (I - VI razreda)

  1. Ahmed Ćosić - mekteb Hotonj - 90 bodova - muallim Salih ef. Ćato
  2. Amina Bejtić - mekteb Ahatovići - 88.5 bodova - muallim Mevludin ef. Ćosić
  3. Muhamed Grbo - mekteb Alipašino B faza - 88 bodova - muallim mr. Muhamed ef. Hafizović  

Kiraet stariji uzrast (VII - IX razreda)

  1. Muhamed Pehilj - mekteb Ilidža - 89.5 bodova - muallim Resul ef. Alić
  2. Abdurahman Abdulmonem - mekteb Nedžarići - 88 bodova - muallim Munir ef. Jašarević
  3. Aiša Kapo - mekteb Sokolović kolonija I - 83.5 bodova - muallim Enver ef. Hošić

Mektebsko takmičenje iz testa općeg znanja se također odvijalo u dvije kategorije: test općeg znanja mlađi uzrast (I - VI razreda) i test općeg znanja stariji uzrast (VII -  IX razreda). Nakon pregledanih testova Komisija je donijela sljedeće odluke:

Test općeg znanja mlađi uzrast (I - VI razreda)

  1. Abdulah Šabić - mekteb Jezero - 60 bodova - muallim Muhamed ef. Abaz
  2. Ilhana Muhić - mekteb Sokolović kolonija I - 59 bodova - muallim Enver ef. Hošić
  3. Amina Klisura - mekteb Nova Breka - 58 bodova - muallim Elvedin ef. Klisura

Test općeg znanja stariji uzrast (VII -  IX razreda)

  1. Esma Bajramović - mekteb Sokolović kolonija I - 58.5 bodova - muallim Enver ef. Hošić
  2. Merjem Mulalić - mekteb Nova Breka - 56.5 bodova - muallim Elvedin ef. Klisura
  3. Bakir Pljakić - mekteb Jezero - 55 bodova - muallim Muhamed ef. Abaz

Po dva prvoplasirana takmičara u svim kategorijama predstavljat će MIZ Sarajevo na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva sarajevskog.

Kada je riječ o ekipnom sveukupnom plasmanu mekteba (kiraet + test) najuspješniji mekteb na ovogodišnjem mektebskom takmičenju na nivou MIZ Sarajevo bio je mekteb Sokolović Kolonija I (muallim Enver ef. Hošić) sa 397 bodova, drugi je bio mekteb Jezero (muallim Muhamed ef. Abaz) sa 357 bodova, dok su treće mjesto osvojili predstavnici mekteba Alipašino B faza (muallim mr. Muhamed ef. Hafizović) sa 355 bodova.

MIZ Sarajevo se iskreno zahvaljuje svim domaćinima takmičenja, džematima Sokolović Kolonija I i Šip koji su ugostili preliminarna takmičenja, te posebno džematu Ilidža na čelu sa Džematskim odborom i imamom Resul ef. Alićem,  koji su se posebno istakli sjajnim domaćinstvom finalnog takmičenja u kiraetu,  obezbijedivši hedije i ručak za sve učesnike. Iskrena zahvalnost pripada i direktorima  osnovnih škola „Avdo Smajlović“ i „Zajko Delić“ g. Baždar Hašimu i gospođi Sivac Anisi, sekretaru OŠ „Zajko Delić“ gospođi Makić Fatimi,  te imamima Nijaz ef. Čakaru i Vehbiji ef. Makiću koji su se uložili veliki trud, zajedno sa timom MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem, zamjenikom Malik ef. Šljivom i pomoćnikom Suljom ef. Ćerimovićem da i ovo takmičenje prođe u najboljem redu.   

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine