digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odžak: Mevlud za žene

Autor: Indira Kusur April 16, 2017 0

U nedjelju,2.4.2017.god.u odžačkoj džamiji upriličen je već tradicionalni mevlud za žene u organizaciji MIZ Odžak i UGM Sumejja (aktiva žena) Odžak

 

Lijepo je bilo vidjeti u proljetnom danu okupanom sunčevim zrakama prepunu odžačku džamiju. Hanume su odlučile iskoristiti nedjelju i krunisati hair djelima: namazom u džematu, zikrom, salavatima te mevludskim programom.

Prisutne je na početku poselamio ef. Fahrudin Mujanović,pomoćnik glavnog imama, a koordinatorica za brak i porodicu MIZ Odžak muallima Indira Kusur je zaželjela dobrodošlicu prisutnima i gošćama.

Svojim prisustvom mevludsku svečanost su podržale kordinatorice za brak i porodicu MIZ Tuzla: Elmedina Osmić Brzović,Edina Mujkić Srebrenik,Emira Kavazović Gradačac, Ševala Mehanović Modriča, te Alija Kapetanović Bosanski Šamac, koje su izdvojile vrijeme i organizirale dolazak sa hanumama iz svojih Medžlisa.Da ih Uzvišeni nagradi i primi njihova hair djela.

Pred velikim brojem prisutnih polaznice mekteba i djevojke su izvele splet ilahija, te poučnih citata,a hanume su proučile mevlud.

Svojim inspirativnim predavanjem prisutne je počastila koordinatorica za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog, prof. Hasiba Saračević, naglasivši da žena kao stub porodice mora biti ustrajna i odlučna na putu dobra , te na putu ustrajnosti očuvanja dobra kojeg čini kako ne bi pokvarila to dobro svojim govorom.

Nakon programa gošće su nastavile druženje u prostorijama mekteba, a za to su se pobrinule vrijedne hanume.Pripremljeno je i mevludsko šerbe te skromna hedija sa natpisom i porukom našeg Poslanika,s.a.w.s.

Bila je to još jedna aktivnost ženskog aktivizma, koji je prisutan već dugi niz godina. Molimo Uzvišenog da nas pomogne na putu dobra, da sačuvamo maše porodice ,koje moraju biti kao tvrđava čuvane i iz vana ali svakako mramo ih čuvati i u njihovoj unutrašnjosti pri čemu veoma važnu ulogu ima žena kao stub porodice.

                                                                                   

                                                

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine