digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dobre Vode kod Foče: U potrazi za božijim bereketom i zdravljem

Autor: Elvir Duranović i David Henig Maj 14, 2017 0

Na uskom brdovitom području udaljenom tek nekoliko stotina metara jedno od drugog u Zarudini, zaseoku koje pripada džematu Mrežice i Medžlisu IZ Foča, nalaze se tri bitne znamenitosti:

turbe šejha Murata i šejha Saliha te dva ljekovita izvora: Dobre Vode i Kasimovo vrelo, oko kojih se muslimani Foče, Goražda, Ustikoline i okolnih krajeva svake godine okupljaju i neprestano im se vraćaju tragajući za Božijim bereketom, zdravljem i napretkom u životu. Prema tradiciji Zarudina se pohodi tri puta. U utorak prije Jurjeva na „Boni utorak“ sami ili s njegovateljima, pješice ili jašući, dolazili su bolesnici, ali i zdrave osobe koje su željele sačuvati zdravlje. Kada bi naišli pokraj turbeta uvaženih šejhova, poselamili bi ih, proučili Fatihu, darovali dobrovoljni prilog, a zatim bi nastavljali prema izvoru Dobre Vode gdje bi pristupili obredu iscjeljenja koji se sastojao od umivanja i kupanja vodom iz izvora. Za tu namjenu ispred izvora su bila napravljena, a danas su obnovljena, dva kupatila, po jedno za žene i muškarce. Oni hrabriji i zdraviji kupali bi se hladnom izvorskom vodom, dok bi se za osobe narušenog zdravlja pored vrela ložile vatre i u velikim ibricima grijala voda kojom bi se kupali. Svi koji su se namjeravali okupati na „Boni utorak“ donosili bi sa sobom peškire i novu odjeću koju bi oblačili dok bi odjeću u kojoj su došli i koja je prekrivala bolesno tijelo, zajedno sa korištenim peškirima bacali, odbacujući na taj način od sebe i samu bolest. Nakon toga, ko je imao problema s vidom odlazio bi na Kasimovo vrelo smješteno nedaleko od Dobre Vode i tu bi tri puta potirao bolne oči čime se obred iscjeljenja završavao.  

„Samo Dragi Bog pomaže“

Glavna svečanost na dovištu Dobre Vode organizuje se u vrijeme drugog pohoda Zarudini u prvi utorak poslije Jurjeva. Ove 2017. godine svečanost je bila u utorak 09. maja. U organizaciji džemata Mrežice i Medžlisa IZ Foča, a pod pokroviteljstvom Muftijstva goraždanskog, ove godine na dovištu se okupilo nekoliko stotina vjernika koje ni kiša ni hladno vrijeme nije spriječilo da ne dođu njegujući na taj način drevnu tradiciju i običaj. A običaji su se danas u pojedinim segmentima izmijenili. Većina vjernika danas dolazi autobusima ili ličnim automobilima koje najčešće parkiraju na Turjaku, proplanku iznad dovišta, od kojeg jedan put vodi ka izvoru Dobre Vode, a drugi ka turbetu, tako da se dešava da oni koji odu putem ka Dobroj Vodi uopće ne posjećuju turbe. Rijetko danas bolesnici dolaze na „Boni utorak“. Iako su pored izvora Dobre Vode sagrađena dva moderna kupatila, danas se rijetko ko kupa. Umjesto toga posjetioci najčešće svojim kućama odnose kanistere i plastične flaše pune vode iz oba izvora: Dobre Vode i Kasimova vrela. Na pitanje šta čine s tom vodom odgovorili su nam da je koriste u momentima ako i kada se oni ili njihovi ukućani razbole. Kada smo jednog od njih upitali: Da li voda pomaže bolesnim?, odgovorio je: „Samo Dragi Bog pomaže.“

Ranije su vjernici Zarudinu posjećivali i u drugi utorak iza Jurjeva, što bi bio treći pohod, ali takva praksa se u današnje vrijeme nije održala.

Dva mjeseca nakon muslimana 7. jula Zarudinu su posjećivali pravoslavci iz okolnih mjesta. Poput muslimana i oni bi obišli turbe koje su izdašno darivali, a potom i izvore Dobru Vodu i Kasimovo vrelo nakon čega bi se okupljali na Lopatama gdje su taj dan teferičili. Zajedno s njima teferićili bi i muslimani.

Ovogodišnji program

Ove godine vjerski program kojeg su izveli su imami Medžlisa IZ Sarajevo otpočeo je u 12 sati. Okupljeni vjernici doista su uživali u milozvučnom učenju Kur'ana, ilahija i mevluda. Iza tog su šejhovi i derviši proučili kraći kelime-i tevhid. Vjernike je potom poselamio muftija Muftijstva goraždanskog Remzija-ef. Nakon muftije, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović, dok je hajr-dovu za bereket i napredak proučio Suljo ef. Ćerimović, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo. Učenjem dove i klanjanjem podne-namaza okončano je ovogodišnje okupljanje na dovištu Dobre Vode.

Ove godine Dobre Vode posjetili smo prvi put. Mada je cjelokupan boravak u Zarudini bio ugodan dvije stvari želimo posebno istaknuti. Prvo, pored sve tri znamenitosti u Zarudini nalaze se lijepo urađeni i na vidljivo mjesto postavljeni informativni panoi s osnovnim podacima o znamenitostima i upustvima o lijepom i pravilnom ponašanju pred njih. Ovakve ili slične panoe bilo bi lijepo uraditi na svim našim dovištima. I drugo, na putu od Trnova do Dobrih Voda prošli smo pored nekoliko hair-česmi što su ih pred duše svojih umrlih sagradili i uvakufili njihovi potomci. Nigdje u Bosni i Hercegovini nismo na tako malom prostoru zabilježili više hair-česmi. Naravno, i za to sevab imaju šejh Murat i šejh Salih koji su sagradili i uvakufili prvu hair-česmu na izvoru Dobre Vode, a zatim su se za njihovim primjerom poveli i drugi muslimani.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine