digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Škola hifza dočekala svog prvog hafiza: 35 polaznika naučilo više od dva džuza

Autor: Edin Spahić Maj 14, 2017 0

U Carevoj - Sultan Fatihovoj džamiji upriličena 2. svečana akademija polaznika škole hifza Kur'ana Medžlisa Sarajevo

Medžlis Sarajevo je u srijedu 10. maja 2017. godine u prelijepom ambijentu Careve – Sultan Fatihove džamije organizirao 2. Svečanu akademiju polaznika „Škole hifza Kur'ana“.U programu koji je organizovan poslije akšam - namaza učestvovali su polaznici škole, njih preko 200 sa deset punktova, a ovim programom MIZ Sarajevo ujedno je obilježio Dan džamija i džemata i mubarek noć Lejletu-l-berat.

Svečanost je započela klanjanjem akšam namaza, nakon čega su polaznici „Škole hifza Kur'ana“ MIZ Sarajevo, svečano odjeveni i uz tekbire ispunili prve saffove ove džamije.  „Škola hifza Kur'ana“ je projekat preko kojeg MIZ Sarajevo već drugu godinu okuplja djecu podučavajući ih Časnom Kur'anu. U proteklom vremenu nastava u okviru ove škole je organizovana na deset punktova, gdje nastavu predvode muhafizi,  a svečanosti u Carevoj - Sultan Fatihovoj džamiji su pored njih prisustvovali i ponosni roditelji i rodbina polaznika škole, kao i veliki broj vjernica i vjernika. Trideset pet polaznika je u proteklom periodu naučilo više od dva džuza, dok je njih šezdeset troje uspješno savladalo posljednji džuz. „Škola hifza Kur'ana“ MIZ Sarajevo je dočekala i svog prvog hafiza, a to je hafiza Dženisa Pleh, dok bi uskoro ova škola trebala dobiti i svog drugog hafiza.

Nakon ašereta koje su zajedno proučili svi polaznici „Škole hifza Kur'ana“, prisutne je sa ovim plemenitim projektom i njegovom realizacijom u proteklom periodu upoznao njen voditelj, hfz. Sadrudin Išerić. Imam i hatib Careve - Sultan Fatihove džamije se u svom obraćanju osvrnuo na same početke ove škole zahvalivši se MIZ Sarajevu na povjerenju da predvodi jedan ovako plemenit projekat u kojem učestvuje veliki broj djece, kako u Carevoj džamiji tako i na drugim punktovima a koji djeluju pri sarajevskom medžlisu. Hfz. Išerić se zahvalio i vrijednim kolegama, imamima i  muhaffizima koji rade sa djecom kao i njihovim roditeljima koji šalju svoju djecu u ovu školu i tako na najbolji mogući način odgajaju svoje potomstvo u okrilju Časnog Kur'ana.

Veliki broj prisutnih vjernica i vjernika na ovoj svečanosti mogao je u nastavku programa uživati u učenju Kur'ana polaznika „Škole hifza Kur'ana“, koji su ovu majsku večer uljepšali svojim ugodnim glasovima učeči poglavlja posljednjeg džuza. Bilo je zaista pravo zadovoljstvo slušati dječicu kako oduševljeno uče Časni Kur'an kako pojedinačno, tako i kombinovano i zajednički. Nakon ove duhovne gozbe svim polaznicima škole su dodijeljene šehadetname.

U svom obraćanju glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je iskazao veliko zadovoljstvo što je sarajevski medžlis upravo na ovakav način obilježio mubarek noć Lejletu-l-berat i što „Škole hifza Kur'ana“ već daje svoje rezultate! Glavni imam je čestitao svim polaznicima, njihovim muhaffizima i roditeljima.

Prigodno obraćanje je imao i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović, koji je također uputio čestitke svim akterima ove prelijepe priče čiji je osnovni cilj da se djeca vežu za Kur’an i da se razvija ljubav prema Kur’anu kod djece i cijelih porodica.

Svečanosti u Carevoj – Sultan Fatihovoj džamiji, koja je okončana učenjem dove i klanjanjem jacije namaza, prisustvovao je veliki broj vjernika, a među njima su bili i zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović, direktor Fondacije za hifz Časnog Kur’ana u Sarajevu dr. Džemal Mosleh te veliki broj sarajevskih imama.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine