digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prva hafiska dova u Žepču nakon više od stoljeća

Hafisku dovu Eldinu Čoliću proučio je njegov muhaffiz hafiz Mustafa-ef. Efendić Hafisku dovu Eldinu Čoliću proučio je njegov muhaffiz hafiz Mustafa-ef. Efendić

U subotu, 23. juna ove godine, pred Ferhat-pašinu džamiju u Žepču stigao sam minutu pred ezan za podne-namaz. Na ulazu u džamijski kompleks pored kojeg su i prostorije Medžlisa IZ Žepče zatekao sam jednu nanu. Tog dana je bilo izuzetno vruće. Temperature su se već bile popele na 35 stepeni celzijusa, a meteorolozi govore da je zbog vlažnosti osjećaj vrućine iznad 40. „Je li vruće nano? Šta se ovo danas održava u Žepču“, upitao sam nakon selama. „Može se hvala Allahu. Evo došla sam na veliki mubarek. Nama je ovo velika stvar. Nije šala, dobili smo hafiza. Hafizi su naši čuvari!“, odgovara mi ova starica dok se s dvije munare Ferhat-pašine džamije oglašava ezan za podne namaz.

Posebna pažnja Žepčaka

U džamiji u Žepču je uvijek ugodna atmosfera. Uredno, čisto, mirisno, rashlađeno… Okupio se veliki broj imama i džematlija iz šireg kraja kako bi svečano u hafiske redove ispratio novog mladog hafiza Eldina Čolića, Žepčaka, učenika Behram-begove medrese u Tuzli. Kako nam je kazao glavni imam, vrijedni Džafer-ef. Gracić, ovo je prva hafiska dova koja je proučena u Žepču nakon Drugog svjetskog rata. Prema podacima o hafizima koju smo čuli na ovoj manifestaciji, bit će da ovakva svečanost u ovom gradu nije održana u posljednjih stotinu godina. Stoga je ovaj događaj izazvao posebnu pažnju kako zbog mjesta u kome se desio, ali i zbog mladog hafiza Čolića i njegove porodice.

A porodica hafiza Eldina Čolića je priča sama za sebe. Eldinov otac Dino je na hafisku dovu došao u kolicima, a majka se pridružila nakon dove da zajedno prime čestitke i poklone. O ovoj porodici je dirljivu zabilješku na društvenim mrežama napisao Suvad Hadžić, direktor Osnovne škole u Željeznom Polju, prijatelj Eldinovog oca Dine: „Dino je rastao sam… Bez majke i bez oca, malo kod nane malo kod rodbine... S petnaest godina završio u žepačkom logoru i preživio. Oženio se i zaposlio u rudniku. Jama, čelo... teški fizički poslovi. Nekoliko godina poslije, nesreća u rudniku i Dino ostaje nepokretan. Kao da je život želio da ga potpuno slomi. Godine surove borbe za zdravlje, besparica i troje djece koja odrastaju i žele sve što žele i ostala djeca. Eh, sada pitam sve one koji znaju Dinu. Jeste li ikada na njegovom nurli licu vidjeli tragove patnje? Jeste li ikada osjetili da on nema... Danas, svako od nas ko je imao čast prisustvovati hafiskoj dovi u Žepču, hafiskoj dovi drugog Dininog djeteta, prvoj hafiskoj dovi u Žepču od Drugog svjetskog rata... danas je svako od nas ponaosob bio ponosan. I Dinina kćerka je hafiza! I eto još jednog dokaza da sve je do nas! Jer, da smo drugačiji danas bi mnogo više pisali o ovome primjeru moralne čistote, vrline koja je dragulj u ovome vremenu lažnih autoriteta i vrijednosti. Dječak, hafiz Eldin Čolić odrastao je uz oca i majku uz koje se postaje hafiz... A hafiz zna i čuva Kur'an napamet! Sretno ti bilo plemiću među mladićima! Hvala Dino, hvala Selma!“– zapisao je Hadžić na svom Facebook profilu. On nam je u razgovoru za ovu priču kazao još doista srceparajućih detalja o ovoj porodici, o njihovom životnom iskušenju i borbi, istrajnosti i čestitosti, rekavši na kraju da je ovo što je napisao na svom profilu „samo zehra.“

hafiska_zepce_1_1.jpg

Hafiz Eldin s ocem Edinom i majkom Selmom

I doista ova atmosfera ponosa, zahvalnosti i sreće se mogla osjetiti i vidjeti posebno nakon što je hafiska dova završena, kada se formirao red džematlija Žepča da čestitaju novom mladom hafizu i njegovoj porodici. Naime, Žepče je dugo godina tokom prošlog stoljeća slovilo kao jedini grad uz Bosnu u kome je bio hafiz, rahmetli Mahmud-ef. Moranjkić. Prije nego što je čuveni zenički hafiz Fuad-ef. Subašić položio hifz, jedini hafiz uz rijeku Bosnu, od Sarajeva do Bosanskog Broda, bio je hafiz Moranjkić u Žepču. Rahmetli hafiza Moranjkića, koji je inače bio rodom iz Srebrenika, poštovao je čitav ovaj kraj, a on je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu zajedno sa svojim džematlijama Žepčacima prognan 1993. godine i s njima je dijelio ratne nedaće. Preselio je u Nemili 2000. godine, a ukopan je u Žepču. Ova hafiska dova Eldinu Čoliću je i svojevrsno ispunjenje dova i nadanja Žepčaka koje je nekad predvodio hafiz Moranjkić.

Zanimljivo je da je ovo bila prva hafiska dova koja je održana po novom protokolu Rijaseta. Naime, od sada se hafiske dove održavaju na nivou muftiluka, a centralna godišnja hafiska akademija će biti održavana u Sarajevu i na njoj će svim novim hafizima koji završe učenje Kur'ana napamet hafiske diplome uručiti reisul-ulema.

Hafizi Žepča

Ovoj hafiskoj dovi u Žepču su prisustvovali muftija zenički, hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević i direktor Behram-begove medrese iz Tuzle dr. Ahmed-ef. Hatunić, te brojni hafizi, čuvari Kur'ana s područja muftiluka zeničkog. „Niko od nas ovdje ne pamti hafisku dovu, ovdje u ovom džematu. Dostupni izvori govore o četiri hafiza iz ovog džemata:

hafizu Muhamedu Hasanu Žepčaku iz polovine 19. stoljeća, hafizu Mustafa-ef. Skenderu, rođenom Žepčaku, imamu Bakr-babine džamije u Sarajevu, hafizu Muhamed-ef. Bajriću, imamu džemata Žepče koji je preselio na ahiret 1911. godine i ukopan u našem mezarju „Preko“, te kurra hafizu, Mehmedu Aliju Dukataru, rođenom u Žepču 1870. godine, osnivaču imamsko-muallimskog udruženja 1909. godine. I evo danas – hafiz Eldin Čolić, rođen 2008. godine, u Žepču, kod nas i s nama, pohađa i završava osnovnu školu i devet godina mekteba. Želimo vam se zahvaliti na dolasku, želimo s vama dijeliti ovaj za sve nas važan i možemo kazati historijski trenutak – da nakon nekoliko decenija, ovdje imamo hafisku dovu“, kazao je u najavi Irdin-ef. Tutnjić koji je zajedno s Benjamin-ef. Hodžićem bio muallim mladom hafizu Čoliću.

 

Hafiz Eldin Čolić je rođen 8. februara 2008. godine u Zenici od oca Eldina i majke Selme. Osnovnu školu je završio u Žepču. Devet godina je pohađao mekteb u džematu Žepče. Njegov prvi muallim je bio Irdin-ef. Tutnjić, a zatim Benjamin-ef. Hodžić, koji je ujedno i njegov prvi muhaffiz. U mektebu se isticao lijepim ahlakom i odličnim učenjem. Od svoje desete godine počinje intenzivno učiti hifz pred muhaffizom hafizom Mustafa-ef. Efendićem. I njegova sestra Adelisa je hafiza, a mlađi brat Ajdin uči hifz. Učenik je Behram-begove medrese u Tuzli i on je ujedno 101. hafiz ove medrese.

 

Na samom početku svečanosti prisutne je pozdravio glavni imam Medžlisa IZ Žepče, Džefer-ef. Gračić koji je zahvalio Medžlisu Žepče od predsjednika gosp. Edina Šišića, preko sekretara gđe. Amire Mehmedović do svih članova Izvršnog odbora, kao i kolegama imamima koji su zdušno podržali organiziranje ovog značajnog događaja. „Ovo je dova kojom se zahvaljujemo Allahu na tome da je jedan od nas postao plemić umeta. Velika je to čast i odgovornost. Sretni smo što je jedan od hafiza iz Žepča. Ovo je za nas vrlo značajna stvar, jer smatram da će ovo, inšallah, otvoriti ciklus hafiskih dova na našem Medžlisu, s obzirom da smo prije dvije godine otvorili i Školu hifza Kur'ana i nadam se da će to uskoro dati prve rezultate.“Imati hafiza u svome mjestu znači imati džennetske plemiće, imati neku vrstu garancije da ćemo ovdje i u ovom našem Ilhamijinom Žepču, ako Bog da, trajati i opstati do Sudnjega dana“, poručio je žepački glavni imam Gračić.

 

hafiska_zepce_121.jpg

Džematlije Žepča čestitaju mladom hafizu i njegovoj porodici te uručuju poklone

Prije samog čina učenja kraćih odlomaka iz Kur'ana od strane novog hafiza, na hafiskoj dovi su ašereta proučili hafizi: dr. Safet-ef. Husejnović, profesor na IPF Zenica, Adnan-ef. Bratanović, Ahmed-ef. Muhammed, Semir-ef. Bektaš, Adem-ef. Sinanović, Davud-ef. Efendić i Jusuf-ef. Horozović. A, nakon što je novi hafiz Eldin Čolić proučio posljednje kratke sure iz Kur'ana, hafisku dovu mu je proučio muhaffiz hafiz Mustafa-ef. Efendić.

Čestitke hafizu i porodici

Čestitke novom hafizu i njegovoj porodici uputio je muftija Dizdarević koji je poručio da “možemo biti ponosni na ono čime nas je počastio hafiz, njegov muhaffiz, porodica Čolić”. “Islamska zajednica stoljećima bdije nad Kur'ani-kerimom. Naši muallimi su ponos Islamske zajednice, skoro stotinu hiljada prolazi kroz naše mektebe, uči pred našim muallimima. Imamo Vjeronauku u osnovnim i srednjim školama, gdje naši odlični profesori poučavaju našu djecu dini-islamu. Imamo naše medrese, koje su vrhunske škole, gdje također obrazujemo kadar za društvo. Islamska zajednica podučava Kur'an i na najvišoj razini, na našim fakultetima, tako da danas imamo profesore Kiraeta. To je doseg Islamske zajednice, da možemo poučavati dini-islamu, Kur'ani-kerimu, od najosnovnijih znanja do onih najvažnijih”, poručio je muftija Dizdarević dodavši da su hafizi važni jer su “svjetionici Allahove riječi”.

Muftija Dizdarević je ovom prilikom uručio hafizu Čoliću i Uvjerenje o položenom hifzu. A nakon ovog čina posebno je bilo lijepo vidjeti koliko ovaj događaj zaista znači Žepčacima. Formirao se dugačak red svih onih koji su uz čestitke mladom hafizu i njegovoj porodici, pripremili prigodne poklone. Prvi poklon je uručio glavni imam Gračić u ime Medžlisa IZ Žepče, a zatim je istupio mutevelija džemata Žepče hadžija Muhamed Moranjkić, inače sin rahmetli hafiza Mahmuda Moranjkića. Hedije su uručili predstavnici različitih žepačkih organizacija i udruženja ali i džematlije pojedinačno. Realizaciju ovog događaja su pomogli mnogi, a posebno su se istakli članovi Mreže mladih džemata Žepče koji su nakon svečanosti na izlazu prisutne darivali slasticama. I doista, kao što smo čuli na početku kratke priče, za Žepče je ovo velika stvar. Nije šala, dobili su hafiza, a hafizi su ne samo čuvari Kur'ana, već i gradova u kojima žive i djeluju.


 hafiska_zepce_7_1.jpgPorodica igra ključnu ulogu u podršci tokom učenja hifza

- kaže za naš list u kratkom razgovoru nakon hafiske dove novi mladi hafiz Eldin Čolić

- Kako je došlo do odluke da učiš hifz?

Hafiz Čolić: Na samom početku mog učenja počeo sam s posljednja dva džuza. Kada sam vidio da dobro memorišem prelazim na suru El-Bekare, te je uspješno savladavam pred roditeljima. Nakon toga se upoznajem sa svojim muhaffizom hfz. Mustafa-ef. Efendićem, te odlučujem da počnem s učenjem tedžvida. Sa završetkom tedžvida, odlučujem se na intenzivno učenje hifza po krugovima.

- Koliko je u ovom procesu značajana podrška porodice?

Hafiz Čolić: Moji roditelji su od malena mene učili kako da klanjam, podučavali nas kur'anskom pismu. Njihova podrška mi je puno značila. U toku učenja uvijek sam imao njihovu podršku, najviše u teškim fazama. Porodica igra ključnu ulogu u podršci tokom učenja hifza.

- Reci nam kako je izgledalo odrastanje u Žepču. Ovdje si završio mekteb?

Hafiz Čolić: Moje odrastanje u Žepču počelo je od moje 6. godine. U Žepču sam završio osnovnu školu i spoznao mnogo novih prijatelja. Kroz mekteb sam se isticao odličnim učenjem, te sam predstavljao mekteb na takmičenjima iz oblasti kiraeta. Također, na kraju mekteba sam proglašen učenikom generacije.

- Je li bilo teško uklopiti hifz sa svakodnevnim obavezama u školi?

Hafiz Čolić: Učenje hifza zahtijeva disciplinu i organizaciju. Iako sam išao u školu dok sam učio hifz, potrudio sam se da uskladim sve obaveze. Kada dođem iz škole, prvo se potrudim da završim sve školske obaveze u što kraćem roku, nakon čega prelazim na učenje Kur'ana. Planiranje i dosljednost su ključni.

- Kako na hifz utječu internet, igre i društvene mreže?

Hafiz Čolić: Internet, igre i društvene mreže su svakako izazov. Važno je postaviti prioritete i pronaći ravnotežu. Ograničiti vrijeme provedeno na internetu kako bi se više posvetilo učenju Kur'ana.

- Koja je tvoja poruka vršnjacima?

Hafiz Čolić: Moja poruka vršnjacima je da cijene vrijednost učenja Kur'ana i vremena. Učenje Kur'ana nije samo memorisanje riječi, već i razumijevanje i primjena njegovih poruka u svakodnevnom životu. Neka nas to inspiriše da se trudimo da budemo bolji ljudi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine