digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prije 20 godina obnovljen rad Medžlisa IZ Bijeljina

Autor: Amina Đulović Septembar 20, 2017 0

Svečanoj akademiji prisustvovao je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, kao i potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imami, imami, brojne džematlije i gosti.
Ovogodišnji Kurban-bajram za Medžlis Islamske zajednice Bijeljina je bio poseban. Osim bajramske radosti, obilježavanje dvadesete godišnjice od obnavljanja rada Medžlisa pružio je dodatnu radost i satisfakciju da se nastavi djelovati kako bi misija Islamske zajednice u ovom dijelu naše domovine bila još uspješnija.

Vrijeme rušenja objekata IZ

Rušenje džamija u Bijeljini počelo je 13. marta i trajalo je dva dana. Mineri su eksploziv postavljali i tokom dana, uz nadzor policije. Srušena je najstarija – Atik džamija, koju je sultan Sulejman Veličanstveni sagradio polovinom šesnaestog vijeka, a srušeno je i turbe bimbaše Sadik-age u njenoj avliji, pa Ahmed-bega Salihbegovića džamija, Mehmed Salih Vedžihi pašina Janjica džamija u mahali Pašine bašče, izgrađena polovinom 19. vijeka, Preljubović Dašnica džamija u istoimenoj mahali Dašnica i Krpić Ahmed-age džamija kod bolnice u Bijeljini, za koju je zemljište dao čuveni dobrotvor Ahmed-aga Krpić. Nakon toga srušene su i džamije u općini Ugljevik: Hadži Džanina džamija u džematu Janjari, Azizija džamija u džematu Glinje, Atmadža džamija u džematu Atmačići i Hajrija džamija u džematu Srednja Trnova.
Vakufske kuće bile su pošteđene rušenja, ali su bile ili devastirane ili su u njih useljene srpske izbjeglice. U prostoru Medžlisa IZ Bijeljina, u centru grada, tokom agresije, bilo je sjedište Udruženja četnika veterana. Rušenja je bio pošteđen i mesdžid u prigradskom bijeljinskom naselju Salaš, vjerovatno jer je bio bez munare ili su ga planirali za neki magacin. Pusti džamijski placevi okupatorima su služili za razne namjene, bila su vašarište, parking, buvljak i poslovni prostori. Nakon obnove rada Medžlisa IZ Bijeljina, od 1997. godine počeli su mukotrpni procesi vraćanja uzurpirane imovine i traženja dozvola za obnovu porušenih objekata.

Briga o vjerskom i nacionalnom identitetu

„Ponovno obnavljanje rada Medžlisa IZ Bijeljina pokazatelj je entuzijazma i odlučnosti pojedinaca koji su poveli zajednicu u smjeru vraćanja putu vjere i optimizma, a sami znamo koliko je bilo teško napraviti taj prvi korak. Pored činjenice da smo morali zajedno obnoviti svu uništenu infrastrukturu Medžlisa, nismo zapostavili ni jačanje nacionalnog i vjerskog identiteta. Naša djeca i omladina imaju mjesto gdje se okupljaju i gdje uče o sebi. Realizirali smo i niz projekata na međunarodnom nivou koji su doprinijeli prezentaciji našeg grada i Medžlisa. To su putevi i smjernice koji će ovom dijelu Bosne i Hercegovine omogućiti ljepšu i prosperitetniju budućnost“, kazao je Samir-ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ Bijeljina.
Mladi koje okuplja Islamska zajednica su ukras ovoga grada i ponos Islamske zajednice, kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. „Nakon dvadeset godina teškog i napornog rada, hvala Dragom Bogu, uz Njegovu pomoć i vašu ljubav prema ovome gradu mnogi Bošnjaci nisu otišli iz Bijeljine, istrajali su. Kada pobijedi ono što je život, civilizacija, tome se trebaju radovati svi ljudi, ne samo muslimani. Vaša vjera, snaga, energija, tradicija, džemat i vaša organiziranost će biti zalog da uspijete i u budućnosti, a svi ćemo biti uz vas. Želim se u ovoj prilici zahvaliti poštovanom reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću za njegovu časnu i veliku borbu na ovom putu. Čuvajte svoju vjeru, budite dobri muslimani, komšije i građani ovoga grada. Sve su to vrijednosti koje su spletene u našem duhu i našem poimanju sebe i drugih, svijeta u kojem živimo“, kazao je muftija Fazlović.

Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine