digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Centralna mevludska svečanost u Tuzli

Autor: Decembar 03, 2017 0

Centralna mevludska svečanost u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla upriličena je u Džamiji Kralj Abdullah u Tuzli u četvrtak 30. novembra 2017. godine poslije jacije-namaza.

Veliki broj vjernika predvođenih tuzlanskim imamima prisustvoao je programu koji njeguje višestoljetnu tradiciju Bošnjaka da na svom bosanskom jeziku u stihu govore o rođenju, poslanstvu i životu najodabranijeg Poslanika islama. Mevludski program su izveli članovi hora Medžlisa Tuzla „Gazi Turali-beg“.

Na samom početku prisutnima se obratio glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed ef. Huskanović. Huskanović je izrazio svoju radost ovim svečanim povodom te je uputio savjet svima da razmišljaju i spominju Božijeg Poslanika a.s. slijedeći njegova djela. 

Gost predavač tokom centralne mevludske svečanosti bio je prof. dr. Zuhdija Adilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Dr. Adilović se u svom predavanju posebno osvrnuo na detalje iz životopisa Poslanika a.s., njegov odnos prema kćerima i drugim članovima porodice. Ističući da je Poslanikov odnos prema kćerima bio poseban, i da još iz tog perioda datira poseban i pravedan odnos prema ženama u islamu, što se danas pokušava narušiti i prikazati na potpuno drugačiji način.

U svom obraćanju muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je poselamio okupljene vjernike uputivši im nekoliko nasihata, dodavši da iskoristimo ovaj trenutak obnove i sjećanje da se iskreno pokajemo i iskreno molimo. – Radimo više na širenju istine i naše vjere, zaključio je muftija Fazlović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine