digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema Kavazović osudio odluku da se Nobelova nagrada dodijeli kontroverznom austrijskom književniku

Autor: Oktobar 11, 2019 0

Reisu-l-ulema Kavazović osudio odluku Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da se Nobelova nagrada dodijeli kontroverznom austrijskom književniku

Sarajevo, 11. oktobar 2019. (MINA) –Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  Husein ef. Kavazović osudio je odluku Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu dodijeli kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu nazvavši je „lošom porukom i uvredom žrtvama genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu“.

U saopćenju koje je prenijela MINA navodi se kako će se reisu-l-ulema obratiti pravdoljubivim dobitnicima Nobelove nagrade sa zahtjevom da od Komiteta traže promjenu odluke ili da u protivnom vrate svoja priznanja. Također, reisu-l-ulema očekuje od udruženja pisaca u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu da dignu svoj glas protiv urušavanja vrijednosti za koje bi se ljudi od pera trebali zalagati. 

„Ovo je strašna poruka koje neće doprinijeti suočavanju sa prošlošću, pomirenju na ovim prostorima niti izgradnji bolje budućnosti u kojoj nema mjesta veličanju ratnih zločina niti zločinaca, a na čemu se godinama temelji Handkeov društveni angažman“- kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Kavazovića.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine