digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Posjeta lokalitetu nove grobnice u naselju Rizvanovići u Prijedoru

Autor: Oktobar 09, 2019 0

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je danas posjetio lokalitet grobnice Rizvanovići – Škola na kojoj se vrše ekshumacije posmrtnih ostataka ubijenih Prijedorčana. Domaćin Muftiji je bio dr. Mujo Begić, šef područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH za Bosansku krajinu. 

Cilj posjete jeste da se Muftija bihaćki upozna sa samim procesom ekshumacije, da na licu mjesta od aktera ekshumacije čuje detalje o aktivnostima koje sprovode, da prouči Fatihu pred duše šehida, te da svojom posjetom iskaže poštovanje i podršku ljudima koji na terenu rade na ekshumacijama.

„Pitanje nestalih osoba je humano, ljudsko i civilizacijsko pitanje. Mi želimo da svaka nestala osoba dobije svoj identitet, da bude dostojno pokopano u skladu sa vjerskom tradicijom. Naša dužnost, mislim na vjerske zajednice jeste da pomognemo ovaj proces, da mu pružimo punu podršku. Iskoristio bih priliku da pozovem sve ljude, prije svega vjernike svih konfesija da pomognu u ovom procesu. Apelujem na na sve one koji mogu dati informacije o nestalim osobama da ih podijele sa nadležnim institucijama i tako barem malo donesi mira porodicama žrtava. Mi kao Muftijstvo bihaćko stojimo na raspolaganju institucijama koje se bave traženjem nestalih osoba, stojimo na raspolaganju porodicama žrtava.“

Dr. Mujo Begić je istakao da se na prostoru Bosanske krajine još se traga za preko 1.000 nestalih osoba. Najveći broj nestalih je iz Prijedora. Kada znamo da su pronađene 2/3 svih nestalih, to je razlog više da se još više potrudimo da se pronađu svi nestali.

„Danas smo na lokalitetu grobnice Rizvanovići i ovom prilikom želimo kao i do sada pružiti podršku u radu Institutu za nestale osobe. Nestali, nevine žrtve ubijenih Prijedorčana, prije svega Bošnjaci do sada su pronađeni 498 grobnica a ovo je 499 grobnica. Na ovom mjestu, klanjana je šehidska dženaza, a danas otkopavamo grobnicu. Zahvaljujem se uvaženom muftiji na ovoj posjeti koja nam mnogo znači. Značaj vjerskih zajednica u ovom procesu je od velikog značaja, a Islamska zajednica je dugogodišnji suport našim aktivnostima i do sada su nas mnogo puta podsjetili da nismo sami u ovome što radimo i da neko cijeni ove napore koje ulažemo.“

Muftija je upriličio ručak za sve zaposlenike koji trenutno ispred nekoliko institucija i poslovnih preduzeća realiziraju iskopavanje, zahvalivši im se na iznimno teškom i zahtjevnom poslu kojeg rade, te im poželio svako dobro.

U pratnji muftije Kudića je bio glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Prijedor Husein-ef. Velić i Edhem Delić, koordinator muftijstva za saradnju s medijima Nazif-ef. Horozović  i Mirza-ef. Alkić, imam u džematu Rizvanovići. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine