digitalbanner-naslovna7.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg

Reisu-l-ulema Kavazović pozdravlja odluku Evropskog suda kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polja

Autor: Oktobar 02, 2019 0
SARAJEVO, 2. OKTOBAR (MINA) -U saopćenju koje je danas izdao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravlja se konačna presuda Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević Polja. 
U saopćenju se između ostalog kaže: „U ovom slučaju je od početka bilo jasno da je pravda na strani Fate Orlović i da je prekršen temeljni princip o nepovredivosti privatne svojine.  Zabrinjava činjenica da nana Fata svoje pravo sve ove godine nije uspjela ostvariti pred pravosudnim institucijama ove države“. 
„Ja kao reisu-l-ulema u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozdravljam ovu odluku i očekujem da će je država odmah provesti i na taj način ispraviti makar dio nepravde prema nani Fati.  Očekujemo i od Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zvorničko-tuzlanske da prihvate ovu presudu i da pomognu u njenom provođenju. 
Hrabrost, odlučnost i upornost s kojom je nana Fata branila svoje pravo i pravdu inspiracija su za generacije koje dolaze i u njoj bi u tom pogledu svi mogli imati uzor“- kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine