50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Prva narodna kuhinja Islamske zajednice

Autor: Preporod Februar 04, 2015 0

Svaki dan 1300 obroka se podijeli u Narodnoj kuhinji u Doboju

Poseban kredibilitet kod građana Doboja, bez obzira na nacionalnost, Medžlis je dobio nakon majskih poplava, kada je koordinirao svu pomoć. S vlastitim vozilima dijelio je pomoć svim građanima. Bio je jedina organizirana institucija nakon poplava koja je opremila druge institucije u gradu, što svjedoče plakete i zahvalnice u zgradi Medžlisa.

Operativni štab Medžlisa za pomoć nakon poplava bio je svakodnevno na raspolaganju svima kojima je bila potrebna pomoć. Štaviše, bio je u akcijama pomoći stanovništvu Šerića i drugih mjesta. U akciji pomoći najaktivniji bili su mladi. Shodno aktivnostima na terenu, Merhamet, kojeg Medžlis redovno podržava, s volonterima je nakon poplava dobio plaketu kao najaktivnije udruženje s najboljim volonterima u manjem entitetu. Merhamet je cijelu nagradu podijelio volonterima.

Glavni imam MIZ Doboj Bajro-ef. Džafić predlaže izgradnju partnerskog odnosa između nevladinog sektora i Islamske zajednice, te je u tom smjeru Medžlis s Općinom i udruženjem EMMAUS otvorio narodnu kuhinju u Doboju. Ovo je prva narodna kuhinja u Bosni i Hercegovini čiji je suosnivač Islamska zajednica. Nažalost, prema zadnjoj raspodjeli kurbanog mesa ova kuhinja je dobila neznatan dio, iako, u razgovoru s korisnicima kuhinje, zbog ovog projekta svi građani odaju priznanje Medžlisu.

“Ovo je ogromna pomoć. Većina nas je bez posla. Pogotovo nakon poplava kada su mnogi ugroženi”, kazala nam je jedna korisnica usluga Narodne kuhinje.

Sami smo se uvjerili u kvalitet usluge, dok nam je jedna od kuharica, Inesa Hodžić, o svakodnevnom protoku ljudi kazala: “Oko hiljadu i tristo obroka svaki dan podijelimo korisnicima. Različite generacije su korisnici naše kuhinje”.

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1. februara 2015.
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija