digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kancelarija reisu-l-uleme: Protokol za Bajram

Bajramske aktivnosti Kancelarije reisu-l-uleme

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 1. ševvala 1436./ 17. jula 2015. g. Centralna bajramska svečanost na području Islamske zajednice u BiH održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Sabah namaz u Begovoj džamiji će se klanjati u 4 sata i 45 minuta. Bajramski program u Begovoj džamiji počet će u 5 sati i 10 minuta, dok će se bajram namaz klanjati u 5 sati i 57 minuta. Bajram namaz će imamiti i uputiti bajramsku poruku reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović. Prema bajramskom protokolu Kancelarije reisu-l-uleme, od 10:00-13:00 sati održat će se tradicionalno bajramsko čestitanje u Kancelariji reisu-l-uleme. Zainteresirani pojedinci u tom vremenskom intervalu mogu doći i reisu-l-ulemi čestitati Ramazanski bajram. Također u petak, u 19:30 održat će se bajramski prijem na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu za pozvane goste.

 Dan šehida

Drugog dana Ramazanskog bajrama, koji se tradicionalno obilježava kao Dan šehida, u subotu 18. jula 2015., u 10:00 sati reisu-l-ulema posjetit će Šehidsko mezarje Kovači. Tom prilikom, zajedno sa ostalim delegacijama, proučit će se Fatiha i Jasin, koji uče imami Muftijstva vojnog. Obraćanjem reisu-l-uleme i dovom završit će se posjeta Šehidskom mezarju na Kovačima.

 U Gazi Husrev-begovoj džamiji u 11 sati i 30 minuta poklonit će se hatma dova šehidima i tom prilikom prisutnima će se obratiti reisu-l-ulema.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine