digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Jedinstven projekat umrežavanja mladih s područja Muftijstva sarajevskog

Autor: E.S. Decembar 04, 2016 0

U Centru za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu uručeni su certifikati za koordinatore i aktiviste medžlisa Muftijstva sarajevskog koji rade na projektima za mlade.

Nakon trodnevnog edukativnog kampa „Mreža mladih aktivista Muftiluka sarajevskog“, koje je organiziralo Muftijstvo sarajevsko, koordinatorima i aktivistima za rad s mladima ispred medžlisa danas su uručeni cerifikati. „Zamislili smo kamp s ciljem promocije praktičnog načina života, kako bi mladima pokazali na koji način trebaju urediti svoj život kao muslimani. Počinjali smo ujutro klanjanjem sabah-namaza te nastavljali u toku dana s drugim namazima. Učili smo zajedno Kur'an i zikrili. Sa zadovoljstvom mogu kazati da su ovi mladi ljudi, aktivisti s kolegama imamima kao koordinatorima, u toku dva dana pročili cijeli Kur'an, a odlučili su da hatma-dovu prouče pred dušu svih njihovih vršnjaka koji su preselili na Ahiret. S druge strane, trudili smo se da u mladima probudimo želju za njihovim aktivizmom u džematima. U nekoliko osnovnih principa smo ih educirali kako bi bili produžena ruka imama: kako donositi odluke, kako planirati, na koji način prezentirati ono što želimo itd. Jutros smo odlučili da napravimo kvalitetne planove rada u našim medžlisima za narednu godinu“, kazao je Miralem-ef. Babajić, koordinator za rad s mladima Muftijstva sarajevskog, koji je ispred Muftijstva sarajevskog bio jedan od organizatora kampa, zajedno s Rijadom Delićem i Abdulagafarom Velićem, pomoćnikom muftije u vjerskim poslovima i obrazovanju.

Velić je objasnio da je cilj kampa pravljenje jedinstvene mreže mladih iz svih džemata na području Muftiijstva sarajevskog, a mladi su u okviru ovog kampa učestvovali u različitim radionicama i projektima, edukativnog, humanitarnog i drugog karaktera. U narednih šest mjeseci mladi, koji su prošli ovu trodnevnu obuku, formirat će timove u svojim medžlisima od mladih iz svih džemata te implementirati određene projekte, a nakon toga počet će se s ljetnim kampovima i nastavkom realizacije jednogodišnjeg plana. Na ovaj način Muftijstvo sarajevsko će umrežiti mlade iz svih džemata na svom području.

„Želim istaći aktivnosti muftije sarajevskog koji je prvi u Islamskoj zajednici pokrenuo planiranje rada medžlisa i razvio metodologiju planiranja. Znamo da je planiranje pedeset posto uspjeha, a neplaniranje zapravo planiranje neuspjeha“, kazao je Peštalić.

Edukator u kampu je bio Valdet Peštalić, koji je izrazio želju da se od prisutnih koordinatora i aktivista u narednom periodu oforme timovi koji bi educirali mlade i na terenu kako da strateški pristupe svojim projektima i realiziraju ih na najkvalitetniji način.

„Želim istaći aktivnosti muftije sarajevskog koji je prvi u Islamskoj zajednici pokrenuo planiranje rada medžlisa i razvio metodologiju planiranja. Znamo da je planiranje pedeset posto uspjeha, a neplaniranje zapravo planiranje neuspjeha“, kazao je Peštalić.

Muftija sarjevski Enes-ef. Ljevaković je uručio certifikate te ovom prilikom poručio prisutnima da će Muftijstvo učiniti sve da se njihovi projekti i prijedlozi implementiraju te ih pozvao da budu uporni u svojim zahtjevima koje upućuju ka Islamskoj zajednici.

„Posebno apeliram na glavne imame i rukovodstva medžlisa da budu maksimalno otvoreni prema vašim aktivnostima i projektima te da vas podrže. Mi ćemo učiniti sve da vaši projekti budu realizirani u medžlisima, a na vama je da opravdate povjerenje“, poručio je muftija Ljevaković.

Kamp je trajao od petka, 2. decembra do danas, 4. decembra, a učesnici iz drugih gradova imali su obezbijeđen boravak u stambenim prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine