digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vlakovo: Obilježavanje rebiu-l-evvela

Autor: Novembar 28, 2017 0

Tokom proteklog vikenda u džematu Vlakovo na prigodan način obilježen je mjesec rebiu-l-evvel, mjesec rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s..

Tom prilikom organizovano je više aktivnosti sa sadržajima za polaznike mekteba, hanume, kao i za sve ostale džematlije i goste koji su u velikom broju svojim prisustvom uveličali program obilježavanja rođenja Poslanika a.s..

U saradnji s aktivom žena MİZ Sarajevo, u džematskoj divanhani organizovano je predavanje za žene koje je održala hanuma Adna Zulić, a u prepunoj mektepskoj učionici održana je radionica za djecu posvećena Muhammedu a.s. i Danu državnosti BiH koju su vodile hanume Zilha Ramić i Amina Musić.
Tokom predavanja, hanuma Adna Zulić je ispred MİZ Sarajevo polaznicima mekteba Romske nacionalnosti, sa kojima je od strane džemata u proteklom periodu uspješno realizovan projekat opismenjavanja, podjelila ilmihale na romskom jeziku.

jeca2
Također je nekoliko hanuma odabranih slučajnim izborom, dobilo prigodne poklone.
Priliku da se obrati i poselami prisutne imao je i zamjenik glavnog imama MİZ Sarajevo Malik ef. Šljivo koji je službeno boravio u džematu.

Obilježavanje je nastavljeno učenjem ilahija, recitacija i mevluda od strane džematskog hora.
Na vrijednost pripadnosti umetu Muhammeda s.a.v.s. i na ličnost i karakter Poslanika a.s. kroz nekoliko detalja iz njegovog života prisutne je podsjetio gost predavač hafiz Omer ef. Zulić. Tom prilikom istakao je nekoliko primjera iz kojih svi ljudi trebaju uzeti pouku i svoj život koliko god je to moguće uskladiti sa Kur'anom i uputama koje je kroz svoj sunnet ostavio Muhammed s.a.v.s..
Druženje prisutnih nakon predavanja nastavljeno je u džematskim prostorijama uz kahvu i muhabet.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine