digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dodijeljene stipendije iz Fonda Bejtu-l-mala

Autor: Januar 05, 2018 0

Danas je u sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu organizovano potpisivanje ugovora sa stipendistima kojima je Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice odobrio stipendiranje iz Fonda Bejtu-l-mala na osnovu javnog konkursa

Dodijeljeno je 176 stipendija, od toga su 40 stipendija dobili učenici srednjih škola, 22 učenici s posebnim potrebama i 100 studenti s različitih fakulteta. Također, devet učenika generacija bh. medresa dobilo je stipendiju, kao i 5 učenika koji su pobijedili na takmičenju iz životopisa Poslanika, a.s. Ovogodišnji iznos za stipendije je bio 300.000 maraka, što je znatno povećanje od prošle godine. Prema riječima rukovodioca Ureda za društvenu brigu Hameda Efendića ovaj će fond svake godine rasti.

“Stipendije su sredstva iz Bejtu-l-mala. Što budemo bolje shvatili značaj organiziranog skupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, fond će u narednoj godini moći podijeliti i veći broj stipendija. Ove godine imate i jednu novinu, a to je da vam u ugovoru piše da se svi, osim stipendista s posebnim potrebama, javite u svoj medžlis kako biste se dogovorili u vezi s vašim volonterskim radom. Ovo je, ujedno, vaša povezanost s Islamskom zajednicom od koje primate stipendije“, kazao je Efendić.

Sličica Želim Print

Dobitnici stipendija dolaze iz različitih krajeva BiH, a najveći broj studira medicinu, elektrotehniku i mašinstvo.

Prisutnima se obratio i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zuhdija Hasanović, koji je pozvao stipendiste na solidarnost tokom studija i nakon njega, a zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić je u svom obraćanju istakao važnost Fonda Bejtu-l-mal.

“Islamska zajednica opstoji na svojim članovima koji podržavaju njen rad i imame. A, ne bi bilo imama da nema fakulteta islamskih nauka i medresa. Naravno, ne bi bilo fakulteta i medresa da nema Bejtu-l-mala, ali ni islama na ovakav način u BiH“, istakao je efendija Smajić.

Emina Bešlija, stručna saradnica u Uredu za društvenu brigu, koja je moderirala program, istakla je i važnost učešća volontera Ureda u svim projektima pa tako i u ovom. Na adresu Ureda pristiglo je 686 molbi koje su zaprimljene u toku konkursa na osnovu čijeg rezultata su stipendije i dodijeljene. Inače, konkurs je bio otvoren u toku mjeseca oktobra 2017. godine

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine