digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema posjetio Muftijstvo tuzlansko i prisustvovao sjednici Muftijstva

Autor: April 12, 2018 0

Radno-konsultativni sastanak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića s glavnim imamima i predsjednicima izvršnih odbora medžlisa, direktorima ustanova i članovima Sabora IZ-e s područja Muftiluka tuzlanskog održan je u srijedu 11. aprila u Tuzli.

Sastansku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Hasan Čengić, prof. dr. Hilmo Neimarlija i šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifat Fetić. 

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u svome obraćanju kazao da Islamska zajednica treba raditi na izradi strategije za njeno djelovanje u narednim godinama. Bosanske muslimane nikada nisu predstavljali pojedinci nego su to uvijek činile institucije. A institucije se nisu razvile u kratkom periodu, nego je njihov razvoj trajao stoljećima. Islamska zajednica je danas onakva kakvu su je izgradili naši prethodnici, a naša obaveza je da je dalje gradimo, kazao je Reisu-l-ulema.

Uvodno izlaganje u okviru teme: Društveni ambijent u kojem trenutno djeluje Islamska zajednica u Bosni i Hercegoviniimao je predsjednik Sabora Hasan Čengić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je govorio o programu rada Islamske zajednice na ovom području, te je istakao odgovoran rad u medžlisima i džematima, kao i u šest ustanova IZ-e na području ovog Muftiluka. 

Prisutnima se obratio i prof. dr. Hilmo Neimarlija, a uslijedila je i diskusija tokom koje su izneseni prijedlozi i sugestije u vezi s djelovanjem Islamske zajednice.  

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović se susreo i sa predstavnicima privrednog i društvenog života Muftiluka tuzlanskog. Ovo je peto muftijstvo u kojem je organizovan ovakav susret.

Održana konstituirajuća sjednica savjeta Muftijstva tuzlanskog

Konstituirajuća sjednica Savjeta za vjerska pitanja i Savjeta za administrativna pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je 11. aprila ove godine. 

Sjednici je prisustvovao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, kao i predsjednik Sabora IZ u BIH Hasan Čengić, prof. dr. Hilmo Neimarlija i šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifat Fetić.

Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je istakao da je Muftijstvo tuzlansko, prema Pravilniku o organizaciji i radu muftijstva kao upravnih organa na području muftiluka, a koji je Sabor Islamske zajednice usvojio u 2017. godini, konstituiralo Muftijstvo tuzlansko, te je sada na redu i konstituiranje savjeta Muftijstva. Propise o savjetima je objasnio Muamer-ef. Zukić, rukovodilac Službe za finansijske i ekonomske poslove Muftijstva.

Reisu-l-ulema je prisutnima čestitao konstituiranje savjeta naglasivši da Islamska zajednica na nivou muftijstava preuzima vrlo važne ovlasti, prava i obaveze prema muslimanima, onima o kojima ona treba da brine. Reisu-l-ulema je izrazio veliku nadu i očekivanja da će ovaj organ Islamske zajednice doprinijeti još dinamičnijem razvoju našeg vjerskog života, ali i svakom drugom razvoju.

Konstituirajuća sjednica Savjeta za vjerska pitanja i Savjeta za administrativna pitanja Muftijstva tuzlanskog je održana na osnovu odredbi članova 20 i 21 Pravilnika o organizaciji i radu muftijstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine