digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečana akademija Behram-begove medrese

Autor: April 19, 2018 0

Svečanom maturskom akademijom, u subotu 14. aprila, školovanje u Behram-begovoj medresi završila je 342. generacija maturanata i maturantica.

Učenica generacije je Dženita Đulović, a učenik Mahmud Hrnjić. Ova generacija broji 119 učenika. Razrednici su bili profesori Dino Ćorović, Asmir Imamović, Mukelefa Behaderović, Amila Hasanspahić, a odgajatelji hafiz Abdullah Kapo, Edina Tokić i Mejra Numanović.

Svečanoj akademiji prisustvovao je izaslanik reisu-l-uleme Ibrahim-ef. Begović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, premijer Vlade TK Jakub Suljkanović, vakifi, prijatelji i gosti Behram-begove medrese. Direktor medrese Ahmed-ef. Hatunić je, govoreći o ovoj generaciji, istakao njihovo lijepo ponašanje i odgovornost, te ih je pozvao da bdiju nad emanetima: vjere i vjerovanja, vrline i moralnih vrijednosti, porodice, naroda, domovine Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Naša učiteljska poruka upućenja njima, u ovom svečanom danu, jeste da čuvaju sve naše emanete, svete i važne stvari, i da budu drugima primjer i svjetionik prema kojem će se kretati i na koje će se drugi u dobru ugledati, “ kazao je direktor Hatunić.

Ova generacija istakla se uspjesima i postignućima na takmičenjima iz engleskog i arapskog jezika, kao i iz fizike, debatnim takmičenjima, učešćem u izvođenju drame “Behram-beg”. Bili su okosnica sportskih ekipa škole koje su nizale zapažene uspjehe na svim takmičarskim nivoima. Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je čestitao maturantima, njihovim profesorima i roditeljima, te je istakao da ovi maturanti, po rezultatima svoga rada, mogu biti primjer mladosti naše zemlje.

„Mi vezujemo našu veliku nadu za ove mlade generacije ljudi. Ta nada počiva na njihovoj vjeri, moralu i njihovom snažnom djelu. U pojedinačnom smislu ništa ne možemo djeci bolje ostaviti od vjere i odgoja, a kolektivno ne možemo im ništa bolje ostaviti od zemlje, domovine. Zemlja Bosna i Hercegovina je naša kuća sigurnosti. Uvjereni smo da će ovi mladi graditi i čuvati našu domovinu ,“ kazao je muftija Fazlović.

Roditeljima, maturantima i kolektivu škole čestitao je i izaslanik reisu-l-uleme Ibrahim-ef. Begović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH, koji je kazao da Behram-begova medresa, u kontinuitetu, dostojanstveno nosi bajrak uspjeha i kvaliteta. Čestitke je uputio i premijer Vlade TK Jakub Suljkanović.

U srijedu 11. aprila maturanti 342. generacije tradicionalno su prošetali od Medrese do platoa Kapije gdje su proučili Fatihu i položili bijele ruže ubijenoj omladini, a zatim su se uputili do Džindić džamije i porte stare Medrese.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine