digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livnjaci se oprostili od svoga Fuške

Autor: Ale Kamber Juli 01, 2015 0

U ponedjeljak, 23.03.2015.godine je pred sabah u livanjskoj bolnici nakon teže bolesti u 72. godini na bolji svijet preselio Muhko Maksić-Fuško, penzionisani dudogodišnji vozač kamiona Livnotransa sa kojima je prokrstario Evropu i veći dio Azije i jedan od najpoznatijih livanjskih ribara koji se pomalo bavio i pčelarstvom

Posljednjih mjeseci se razbolio i obilazio liječnike, a posljednjih sedmica je završio u bolesničkoj postelji gdje je i umro. Uz njega je od kad se razbolio neprekidno bdjela njegova životna saputnica Safeta. Čak je i noći provodila u bolnici dežurajući uz krevet svoga Fuške. Međutim, smrt je bila jača. U bolnici su ga obilazila braća i ostala rodbina, te brojni poznanici među kojima i neki njegovi ribari koji su mu prepričavali ribarske dogodovštine ohrabrujući ga da izdrži i da još koju godinu sa njima ribari zabacujući udice u “na dubinski” kako je najčešće lovio. Ali nije mu bilo suđeno više zabacivati na Buško jezero, na Mandek, kanale, Žabljak ili Sturbu. Zabacio je u vječnost.

Dva dana kasnije, dok su mu pristigli brat i ostala rodbina iz Njemačke bila je dženaza ispred džamije Hadži Ahmeda Dukatara na Topovima a predvodio ju je Edin ef.Alić, mladi livanjski imam beglučke džamije i džemata kojem je pripadao i rahmetli Fuško, kao i njegov brat hadži Hajrudin Maksić, aktuelni predsjednik MIZ Livno. Uz brojne Livnjake dženazi su prisustvovali i poznanici i rodbina iz Banjaluke, Mostara, Tomislavgrada, Glamoča…a među njima i svi livanjski imami predvođeni glavnim imamom Dževadom ef. Hadžićem sa kojim je bio i njegov studentski kolega Kuvajćanin Halid Al Otaibi, jedan od glavnih lobista i dionatora za obnovu i izgradnju islamskih objekata u Livnu.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine