digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na Ismeta Mustabašića

Autor: Avgust 12, 2016 0

Sjećanje: Ismet Mustabašić (1953. – 2012.)

 

 

Za gradove, naselja, vrijeme i događaje vezuju nas ljudi, koje pamtimo, jer su svojim životom i djelom bitno odredili svoju duhovnu, nacionalnu, kulturnu, zavičajnu i lokalnu pripadnost. A šta ljepše za života čovjek može da ostavi iza sebe od imena i djela vrijednog sjećanja?! Ovaj članak posvećujem vjernom prijatelju i odanom saradniku rahmetli hadži Ismetu, sinu Mustafe i Šemse Mustabašić, u povodu četvrte godišnjice od njegove iznenadne smrti, 15. 08. 2012. god.

 

Sjećanje na ovog čovjeka jedini je način na koji mu se možemo, kao ljudi, odužiti za sve što je dao za slobodu vjere, domovine i Maglaja, na putu očuvanja časti i dostojanstva Bošnjaka. Rahmetli Ismeta krasile su vrline sjajnog rukovodioca, izuzetnoga vođe, iskusnog vizionara i nadasve čovjeka velikog srca, koji je do kraja ostao vjeran svojoj vjeri, domovini i Maglaju. Tome svjedočimo najbolje mi, njegovi saradnici, koji su vrijeme i nezaboravne trenutke zajedničkoga rada dijelili s njimč, a posebno tešku ratnu i poratnu sudbinu.

 

Još kao dječak bistra uma, pokazao se kao talent, završavajući svoje srednjoškolsko obrazovanje u to doba u Beogradu, kao jedan od najboljih učenika. To potvrđuje i kroz studije u Sarajevu na Elektrotehničkom fakultetu, nakon čega biva imenovan kao najmlađi direktor u Kombinatu "NATRON" u Maglaju. Bio je izrazito aktivan javni i društveni radnik. Postaje prvo član, a potom i v.d. predsjednika Ratnog predsjedništva Općine Maglaj. Pokretač je i osnivač Kluba bošnjačkih intelektualaca u Maglaju.

 

Nakon agresije na domovinu BiH i Maglaj izabran je za načelnika Općine Maglaj, koji će ostati upamćen kao najveći heroj u borbi za povratak Bošnjaka u džematima / naseljima novošeherskoga i bradićkoga kraja, sa kojima je istinski dijelio sve teškoće, nedaće i probleme. U periodu od 2002. godine u tri uzastopna mandata, sve do svoje iznenadne smrti, bio je član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, dok je u mandatu (2010.-2014.) bio član Sabora Islamske zajednice u BiH.

 

U novijoj maglajskoj istoriji ime rahmetli Ismeta zauzima istaknuto mjesto. Bio je to daroviti Bošnjak, oštrouman intelektualac, vrstan političar, iznimno zanimljiv predavač i sagovornik, iskreni rodoljub, srcem odani domoljub i zagovornik islamskih vrijednosti u radu, kulturi i životu. Rahmetli Ismet je bio rado viđen u svom  gradu, na radnom mjestu, a posebno među običnim ljudima, uslijed svoje nenametljive susretljivosti, srdačnosti, nesebičnosti, plemenitosti i sebedarja za drugoga. 

 

Svojim ponosnim i uspravnim držanjem i svim svojim bićem rahmetli Ismet bio je pravi primjer bosanskoga i maglajskoga otpora svim prevarama i zabludama prolaznih ideala. Bio je cijenjen sugrađanin zbog svoje dobrote i principijelnosti, bio je insan lijepe riječi i govora, smirene duše i veoma strpljiv sagovornik. Govorio bi samo kad bi trebalo, radio je predano što ga se ticalo i odgovorno što je trebalo. Prijatelj je bio svakome, a neprijatelj nikome.

Pamtit ćemo rahmetli Ismeta po ideji da se posmrtni ostaci rahmetli Edhema ef. Mulabdića, prvog bošnjačkog romanopisca, prenesu sa mezarja "Grlića Brdo" iz Sarajeva u rodni Maglaj, na što smo se zavjetovali na njegovoj dženazi.

« Na AHiret preselio Aism Šabić Profesorica historije i geografije Zehra Šoše »
nazad na vrh