digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na hadži Šerifa Mustafića

Autor: H. Nesimović Decembar 31, 2016 0

Hadži Šerif Mustafić (1940. – 2016.)

U Donjim Brigovima kod Bužima na Ahiret je 12. decembra 2016. godine preselio hadži Šerif-Šere Mustafić, bivši dugogodišnji mutevellija džema'ata Donji Brigovi, Medžlis Islamske zajednice u Bužimu. Radi se o čovjeku koji je cijeli svoj život podredio interesima islama. Još u mladosti bio je član džematskog odbora džema'ata Stari Grad i ujedno mutevellija mekteba na Donjim Brigovima tokom ramazana i ljetnog raspusta kada su softe (učenici Gazi Husrev-begove medrese) održavali vjersku pouku i islamu poučavali stotine učenika.      

Hadžiju Šerifa kao mutevelliju i domaćina kod kojeg su stanovali za vrijeme ramazanske i ljetne prakse, između ostalih, pamte: dr. Džemaludin Latić, dr. Enes Karić, Mensur Brdar, Hadžib Šišić, Hamdija Jelovac, dr. Ferid Dautović... Od 1989., kada je formiran džema'at Donji Brigovi, hadži Šerif je bio mutevelija naredne 23 godine. Sveukupno, mutevellijsku dužnost je obavljao skoro 40 godina. Obavljanje mutevellijske dužnosti i sve što je radio u džema'atu i oko džamije bilo je isključivo u ime Allaha, dž.š., i radi Njegove nagrade. Nikada nije ništa naplatio za hizmećenje džema'atu i IZ, nego je davao koliko je mogao, iako je živio od poljoprivde, školovao djecu i borio se za halal opskrbu. Hadždž je obavio 1990. godine, kada se prvi put na hadždž moglo putovati autobusom, tj. kopnenim putem. Sav životni vijek bio je predan vjeri, volio Allaha, dž.š., i Njegovog Poslanika. Namaze je, otkako se formirao džema'at Donji Brigovi, uglavnom obavljao u džamiji za svojim imamom Husein - ef. Grošićem.

Dženaza rahmetli Šerifu, rođenom 22. juna 1940. godine na Brigovima, obavljena je 14. decembra 2016. godine na porodičnom mezarju nedaleko od ovodunjalučke kuće. Dženazi je prisustvovao direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta IZ Ismail ef. Smajlović, bihaćki muftija Hasan ef. Makić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Fuad Sedić, desetine imama i velik broj musallija. Dženazu namaz je predvodio merhumov sin mr. Šerif Mustafić, koji je do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu imamsku dužnost obavljao u džema'atu Hambarine, MIZ Prijedor, i proživio iskušenje logora Trnopolje, Keraterm i Manjača. Osim Šerif - efendije, sinovi hadžije Šerifa su i Ismet, Jusuf i Mustafa. Iako je skromno živio uspio je da završe škole i budu privrženi vjeri.

Smrt hadžije Šerifa, s obzirom da nije bolovao i da je išao na namaze u džamiju do pred samu smrt, iznenadila je sve njegove poznavaoce i ostavila prazninu u brigovskoj džamiji, džema'atu, porodici, komšiluku... Blago li mu se za sve korake napravljene kako bi klanjao džematile namaz, što prolaznosti ne dade prednost nad vječnošću i što iza sebe ostavi potomstvo u islamu koje će ga se sjećati dovom i poslije smrti. Neka mu se Uzvišeni Allah smiluje, oprosti grijehe i podari dženneti-firdevs, a njegovim sinovima i bližnjima sabri-džemil.

                                                                                              

                                                                 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine