digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Na Ahiret preselila aktivistkinja Fatima Pajt

Autor: Maida Muftić i Sabina Librić Januar 15, 2018 0

Fatima  Pajt    (27. 5. 1952. – 17. 7. 2017.)

Sedamnaestog jula 2017. godine na Ahiret je preselila Fatma Pajt, rođena Musa. Džematlije Vareša su sa velikom tugom ispratile svoju dragu sugrađanku. Supruga Abida i majka troje djece: sinova Miralema i Emira i kćeri Emire. Fatima nije bila samo majka svojoj djeci, ona je majčinsku ljubav poklanjala nesebično svima koje je poznavala.

Ove riječi o njoj pišemo mi, koje smo to osjetile. Njena iskrenost prema svima sa kojima je živjela i susretala se svjedoči pokornost ove čestite vjernice Allahu, džellešanuhu. Fatima je bila dostojna imena koje su joj dali njeni roditelji, otac Safet i majka Senija. Na Budoželju kod Vareša, gdje je rođena  27. maja 1952. godine, završila je osnovnu školu. U mektebu je naučila učiti u Kur'anu, a njena ustrajnost u učenju pomogla joj je da sačuva stečeno znanje. Mi, koje smo je slušale, uživale smo u njenom lijepom učenju, a sve nas je pokretala aškom u zikru  i ilahijama u našoj tekiji.

Odazivala se na sve aktivnosti žena u džematu i druge podsticala na čuvanje džemata, a kada je doselila u Vareš, godine 1978., bila je među najmlađima u safovima naše džamije. Voljela je druženja u ime Allaha, džellešanuhu, pa i kada je trebalo putovati u druga mjesta radovala se tome.  Fatima je svoju djecu lijepo odgojila i primjerom ih učila kako se voli dini-islam, a unucima i unukama  je poklanjala puno nježnosti i savjeta. Pišemo o našoj Timi, kako smo je od dragosti zvali, da se pamti i spominje njena  poslušnost  Allahu, džellešanuhu, lijep ahlak i majčinska dobrota, ali i da nas podstakne i osnaži njen primjer kako se sa ljubavlju sve to može postići.

Molimo Te, Allahu Milostivi, da joj podariš obilne nagrade za njena dobra djela, a svima koji su ostali iza nje sabur i uputu Tvoju!

                                                                                                                                

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine