digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Učenici Gazijine medrese obilježili 50 godina mature

Autor: Salih Smajlović Oktobar 17, 2016 0

Generacija učenika GHb medrese, koja je diplomirala 1966. obilježila 50 godina mature

Dvadaset drugog septembra 2016. u GHb medresu su došli nekadašnji njeni učenici, koji su tu u junu 1966. godine diplomirali. Bilo je ovo njihovo obilježavanje 50-to godišnjice mature.

Pola stoljeća je prošlo od posljednje prozivke Gazinovaca koji su Medresu završili 1966. godine. Da je to veoma dug vremenski period, pokazuje i činjenica da su to danas sedamdesetogodišnjaci, penzioneri, kojo više proičaju o unucima, a Abdulgafar Jukić se pohvali da ima i praunuka i da im niko od profesora, koji bi  po adetu izvršio prozivku svojih učenika, nije živ, već je to učinio Muharem Hasanbegović, koji je zajedno sa Abdulgafarom Jukićem, bio inicijator ovog susreta. Prisustvo reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića ovom susretu, ukazuje također na značaj ove godišnjice. Direktor Medrese mr. hafiz Mensur ef. Malkić, domaćin, rekao je da će iz poštovanja prema  ovim ljudima ustati i poselamiti ih. Otpočelo je ašeretom, a potom hatma dovom na ime hatme, koju su prisutni proučili svojim razrednim kolegama, koji su preselili na Ahiret. Direktor Medrese hafiz Mensur ef. Malkić je dao nekoliko informacija o školi, istakavši da se sada u GHb medresi školuje 491 učenik, da je u školi zaposleno 90 osoba i da će ona dogodine obolježiti 480 godina svog postojanja.

 

Ovaj susret sam doživio kao svojevrstan hadž

istaknu Ibrahim Bašić

 

Reisul-l-ulema Husein ef. Kavazović se zahvalio slavljenicima na hizmetu u službi islama, istakavši da je Gazina medresa armatura našeg naroda.

Gazi Husrevbegovu medresu 1966. godine završilo je 16 učenika i to su: Abaza Avdo, Alispahić Edib, Bašić Ibrahim, Bristrić Senahid, Gradaščević Salkan, Hasanbegović Muharem, Hodžić Sejfo, Ibišević Mustafa, Jukić Abdulgafar, Mrahorović Muhamed, Mutapčić Omer, Pandžo Ale, Selimoski Jakub, Šeta Ferhat, Štitkovac Ejub i Tahsin Teufik.

Peterica od nih su preselili na Ahiret, a to su: Hodžić Sejfo, Mutapčić Omer, Selimoski Jakub, Štitkovac Ejub i Tahsin Teufik. Od 11 živih maturanata GHb iz 1966. osmorica su bili prisutni, a odsutni su bili: Pandžo Ale, Gradaščević Salkan i Bristrić Senahid.

Ovo je bio treći susret ove generacije za 50 godina. Prvi je održan 1986. drugi 2006. a ovaj 2016. godine.

Cijeli tekst u printanom izdanju od 15. oktobra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine