digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Najčešći problemi s očima

Autor: lensoptic.com Oktobar 22, 2016 0

Najčešći problemi sa okom koji se mogu pojaviti su: umor, zamagljenost, upala, suvoća oka. Ponekad vam se pred očima mogu pojaviti i tačkice. Sve su ovo, u principu, česta stanja koja se u pravilu sama poprave, ali ako se desi da potraju duže, obavezno potražite pomoć specijaliste oftalmologa.

 

Oči vam se mogu umoriti, a vid zamagliti ako provodite mnogo vremena pred računarom ili gledajući televiziju. Upotreba računara vam nece uzrokovati trajno oštećenje vida, ali Vam može prouzrokovati određene neprijatnosti. Ako od pre imate problem s očima koji niste ispravili/izlečili, korišćenjem računara vaše će se oči dodatno naprezati, a vid vam se može zamagliti. Ako ste koncentrisani na rad na računaru ili na gledanje televizije, ređe trepćete, te vam se zbog toga mogu sušiti oči, što stvara vremenom probleme..

Pojava tačkica pred očima
Tačkice se pojavljuju kao mrljice koje ponekad vidite pred očima. Vrlo su česte i iritantne, ali prilično su bezopasne. Možete ih imati dugo, a u pravilu spontano nestaju. Ponekad tačkice pred očima mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg – ako vidite nove tačkice ili iznenadno sevanje pred očima ili ste izgubili delimično vid, to mogu biti znakovi da su vam oči u opasnosti, stoga bez odlaganja idite kod oftalmologa.

Treperenje/titranje oka
Blefarospazma je nevoljno trzanje mišića kapka koje obično uzrokuje stres ili umor. Treperenje oka je često stanje, koje se često ponavlja, obično na istom oku ili na istom prostoru oko kapka. Vi možete trzanje jako osetiti, ali drugi ljudi u vašoj okolini obično neće primetiti promjene, izuzev ako im kažete da direktno gledaju u vaše oko. Rešenje za ovaj problem je odlazak na spavanje što ranije. Naravno, ako problem duže potraje, potražite pomoć oftalmologa.

Zamagljen vid noću ili zbog slabe količine svetlosti.
Postoji mnogo razloga zbog kojih vam se može zamagliti vid noću. Npr. umorni ste od posla i vaše su oči izmorene. Ako ste dalekovidi ili patite od astigmatizma, tokom dana ćete to moći kompenzovatii, ali kad se oči umore, vid može postati zamagljen. Može se desiti da ste malo kratkovidi. To vam neće smetati pod normalnom rasvetom, ali osetićete to pri slabijem svetlu. Posetite oftamologa i proverite vašu dioptriju. Još jedan razlog zbog kojeg vam se vid može zamagliti je isušenost očiju. Do toga dolazi najčešće ako ste celi dan blizu radijatora ili klima uređaja, te vam se suze u očima isuše, ali odmah nakon što par puta trepnete bi se trebalo pročistiti.

Staklaste oči
Obično se javlja kao manja infekcija kapka, koja uzrokuje iritaciju prilikom buđenja, te jače lučenje suza. Suve oči uzrokuju brojni faktori: opšte zdravstveno stanje, uticaj okoline, lekovi. Suvća očiju uzrokuje stvaranje suza, ali može se raditi i o blagoj alergijskoj reakciji, stranom tjelu u oku, i sl. Bilo bi dobro da odete na pregled kod doktora i proverite tačan uzrok problema.

Sprečite naprezanje očiju!
Problem suvih očiju, te smanjenje rizika pojave umora ili upale očiju dok čitate ili koristite računar najbolje rešavate redovnim odmaranjem, te povremenim skretanjem pogleda na predmete različitih udaljenosti u prostoriji.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine