digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Naše najzdravije voće

Autor: Adna Zulić Oktobar 22, 2016 0

Narodna poslovica kaže: 'Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!'

 

Bosna i Hercegovina ima zemljište i klimu pogodnu za uzgoj raznih vrsta jabuka. Posebno je pohvalno kada u svom voćnjaku nastojimo uzgojiti stare sorte koje su se već dokazale svojom ljepotom, zdravljem i otpornošću na viruse i druge bolesti koje napadaju voćke. Zavisno od zdravstvenog stanja, trenutne želje i ukusa, u mogućnosti smo izabrati slađe ili manje slatke jabuke. Bez razlike, sve vrste su veoma korisne za naše zdravlje jer obiluju vitaminima, biljnim vlaknima i celulozom koji na probavu i zdravlje debelog crijeva djeluju kao mehlem.

Od jabuka možemo praviti džem, pekmez, kompot, razna jela, sok i sirće.

Sirće  od jabuka

Sirće od jabuka je bogato vitaminima, mineralima, enzimima i aminokiselinama. Preporučena doza na dan jeste: dvije supene kašike razmutiti u čaši tople vode, po želji dodati kašiku meda. Ovako pripremljen napitak koristimo jednom dnevno, a poslužit će za ublažavanje grlobolje, popravlja neurednu probavu, cirkulaciju i razmjenu materija u organizmu.

*Nije preporučljivo povećavati dozu, ili predugo koristiti ovaj napitak jer pretjerana konzumacija sirćeta može loše utjecati na krvnu sliku.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine