digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nekoliko načina da pripremite ukusno kestenje u svojoj kuhinji

Autor: Adna Zulić Decembar 19, 2016 0

Osim što su veoma prijatnog okusa, kestenje ima veliku nutricionističku vrijednost zbog velikog sadržaja proteina. Kesteni imaju malo masnoća i uopće ne sadrže holesterol. Bogati su dijetalnim vlaknima, što je veoma dobro za vašu probavu, a sadrže i znatnu količinu željeza, cinka i kalcija. Također, jedna porcija kestena sadrži količinu vitamina C skoro kao limun.


Najukusnije je pečeno kestenje kod ulučnih prodavača. Međutim, jesenji dani i večeri često su neugodno hladni pa vas pomisao na izlazak vani po porciju kestenja može pokolebati. Ali ne dajte se obeshrabriti, postoji nekoliko načina da kestenje pripremite u svojoj kuhinji.
*Prije pripreme kestenje operite, posušite krpom i na svakom pojedinom kestenu nožem zarežite koru.
- u mikrovalnoj pećnici
Pripremljeno kestenje poslažite na tanjir, stavite u mikrovalnu peć, a grijanje namjestite na najveću temperaturu u trajanju jedne minute.
-pečeni u pećnici
Pripremljene kestene potrebno je prije pečenja potopiti u vodu 3o do 60 minuta. Ocijedite i posložite u tepsiju obloženu aluminijskom folijom. Pecite oko dvadesetak minuta na najjačoj temperaturi.
- na tavi
Kestenje stavite u tavu i poklopite poklopcem. Pecite ih oko 30 minuta na srednjoj temperaturi i uz redovno miješanje.
Kuhano kestenje
Kestene stavite u lonac, naspite vode da prekrije kestenje, posolite i stavite kuhati na srednju temperaturu. Obratite pažnju da je kestenje približno jednake veličine jer od toga zavisi dužina kuhanja. Za manje kestenje je dovoljno 30 minuta, dok je za one veće potrebno i sat vremena.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine