digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Najmlađi hafiz Bošnjak u Sjevernoj Americi

Autor: N. Spahić Februar 06, 2015 0

Pred sami kraj prošle godine, tačnije, 27. decembra, u džamiji Bosanski islamski centar Saint Louis, država Missouri, Sjedinjene Američke Države, održana je hafiska dova najmlađem hafizu Kur'ana, Bošnjaku koji živi na području Sjeverne Amerike.

 

Biće mi čast polagati hifz i u Sarajevu

Preporod je uspio kontaktirati mladog hafiza Zulkarnejna i ovdje donosimo razgovor koji je s njim obavio hafiz Nermin-ef. Spahić

- Kada si se odlučio da učiš hifz, i šta je najviše uticalo na tebe da kreneš tim putem ?

Hafiz Zulkarnejn: Od ranog djetinjstva kada sam počeo sa učenjem sufare zavolio sam arapski tekst, a pogotovo riječi Kur’ana Časnog. U petoj godini sam sa svojim babom naučio sufaru i počeo sa učenjem Kur’ana. Sa svakom novom surom u meni se budila želja da još više naučim, a u tome sam imao podršku svojih roditelja. Jedan od presudnih momenata u mom životu bio je upis u Islamsku školu koju vodi moj muhaffiz Harun Khan. Njegovim zalaganjem i žrtvom ja sam još više zavolio učenje Kur’ana, tako da sam hvala Allahu, svoj hifz uspio da završim u toku dvije godine. U mojoj kući svi vole Kur’ana, o Kur’anu se govori, Kur’an se sluša, tako da sam od ranog djetinjstva zavolio Kur’an, I želja mi je bila da budem hafiz Kur’ana Časnog.

- Koliko su roditelji pomogli da ostvariš svoj cilj?

Hafiz Zulkarnejn: Najveću zahvalnost želim iskazati svojim roditeljima koji su me bodrili čitavo vrijeme, hrabrili me, podržavali, pomagali i na svaki način ulijevali samopouzdanje da završim hifz i postanem hafiz Časnog Kur’ana. Svaki dan su me vozili 40 kilometara do škole u jednom pravcu, a onda navečer dolazili po mene. Na tome se svojim roditeljima ne mogu zahvaliti i nadam se da će nas dragi Allah zaogrnuti Svojom Milošću na Sudnjem danu, a mojim roditeljima dati lijepi Džennetu-l-firdevs.

- Da li si imao razumijevanja od svojih školskih drugara ?

Hifz okončao u dvanaestoj godini

Hafiz Zulkarnejn: Imao sam veliku podršku i razumijevanje svojih vršnjaka. Koristili smo priliku da jedni druge ispitujemo i da stvorimo takmičarski duh, tj. da se takmičimo ko će više i bolje naučiti Kur’ana napamet.

-Tvoj mahaffiz Harun Khan je veoma mlad, da li je to pomoglo u tvom lakšem učenju Kur'ana?

Hafiz Zulkarnejn: Da, mlad je, ali je i strog. Njegov metod i pristup koji primjenjuje sa nama tokom učenja Kur’ana napamet mnogo nam je pomogao da lakše savladamo hifz. Tokom dana, jedan dio vremena provedemo u učenju Kur’ana, a zatim se igramo, zajedno s njim, tako da mi je to mnogo pomoglo u mom učenju hifza.

- Sada kad si završio učenje Kur'ana napamet, škola se nastavlja, da li ćeš imati daljnje usavršavanje, i kako misliš održati hifz?

Hafiz Zulkarnejn: Moj plan je da nastavim dalje raditi na usavršavanju učenja Kur’ana sa muhaffizom Harunom, jer program hifza je u sklopu moje škole koju pohađam, tako da će mi i to dosta pomoći, kako ne bih zaboravio hifz. Također, svaki ramazan imamo priliku da klanjamo teraviju sa hatmom i to će mi dosta pomoći, a tu su i razna takmičenja. Nadam se i molim Allaha dž.š., da mi pomogne da ne zaboravim ono što sam naučio.

- Glavni imam Sabahudin-ef. Ćeman je na svečanosti rekao da će Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike platiti sve troškove ako se odlučiš da svoj hifz ozvaničiš pred Komisijom Rijaseta u Bosni. Da li imaš namjeru da i taj dio završiš?

Hafiz Zulkarnejn: Meni bi bila čast da dobijem diplomu pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jer sam Bošnjak musliman, i to je moja zajednica. Ovom prilikom želim se zahvaliti našem glavnom imamu Sabahudin-ef. Ćemanu na njegovoj ličnoj podršci, kao i podršci Islamske zajednice da mi osiguraju troškove putovanja za polaganje hifza pred Komisijom Rijaseta IZ BIH.

- I za kraj, da li imaš nešto da poručiš svojim vršnjacima?

Hafiz Zulkarnejn: Želim samo da kažem da se osjećam ponosan što me je Allah dž.š., izabrao da budem čuvar Božije Riječi i na tome se ne mogu prestati zahvaljivati Allahu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine