digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vanbračne zajednice ili legalizirani blud

Autor: Džanan Ribić Februar 23, 2015 0

Institucija braka u bosanskohercegovačkom društvu u evidentnoj je krizi. Svakodnevno se povećava broj djece koja su rođena u vanbračnim zajednicama. Porodica, kao primarna baza odgoja i morala, pod naletom vanbračnih zajednica sve više gubi svoju ulogu i mjesto u društvu. Kako doznajemo iz Zavoda za statistiku RS, u Republici Srpskoj, svako šesto dijete rađa se u vanbračnoj zajednici. Prema zadnjim dostupnim podacima, u 2013.godini na području Republike Srpske rođeno je 9.510 beba, od kojih je 1.668 rođeno u vanbračnim zajednicama.

 

Svaka intimna vanbračna zajednica u islamu je strogo zabranjena

Islam je protiv vanbračnih zajednica, i života u takvim zajednicama. Islam ljude podstiče na sklapanje braka, i život u braku uz obostrano uvažavanje bračnih partnera. Islamska praksa je da se svaki brak kruniše vjenčanjem jer islam ne dozvoljava da se živi vanbračnim životom. Muftija travnički, Ahmed ef. Adilović, u razgovoru za Preporod naglašava da je u našoj zemlji evidentan porast vanbračnih zajednica, što je odraz općeg stanja u društvu u široj regiji, kao i krize moralnih vrijednosti.

Ahmed ef. Adilović

Muftija Adilović napominje da je stav islama o vanbračnim zajednicama sasvim jasan, i da je prema islamu svaka intimna vanbračna veza strogo zabranjena. Svjesni vjernici neće sebi dozvoliti da stupaju u takve zajednice, jer znaju da će time izazvati nezadovoljstvo Stvoritelja.

- Allah, dž.š., to osuđuje sljedećim riječima: „I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!“ (El-Isra’, 32). Koliko islam strogo tretira vanbračne intimne odnose vidi se i iz strogih kazni za blud. Pored toga, Allahov Poslanik, s.a.v.s., u puno hadisa govori protiv bluda, ističući u jednom hadisu da onaj ko čini blud u tome momentu nije vjernik! Islam zabranjuje i pogled sa strašću – osim prema bračnom drugu – a kamoli dodir ili intimni odnos! Sve što islam zabranjuje štetno je za društvo u cjelini – kazao je Adilović.

- Ako znamo uzroke stupanja u vanbračne zajednice onda znamo šta treba raditi da bi se broj vanbračnih zajednica smanjio, a broj legalnih brakova povećao. Prije svega, treba raditi na vjerskom i moralnom osvještenju, te na podizanju svijesti o štetnim posljedicama vanbračnih zajednica. Što je jača vjerska svijest kod naše omladine, manje su šanse za stupanje u vanbračne zajednice. Zato trebamo svi dodatno raditi na vjerskoj i moralnoj edukaciji naše omladine, da bude svjesna svoje vjere i moralnih vrijednosti, da bude ponosna na islam i naše moralno naslijeđe, te da joj bude jasno da će primjenom islamskih moralnih vrijednosti dostići maksimum morala i čestitog života, te ostvariti sreću i na Ovom svijetu i na Ahiretu – zaključuje u razgovoru za Preporod dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički.

Nužno je primijeniti niz konkretnih mjera

U pripremi teksta kontaktirali smo i sarajevskog muftiju dr. Enesa Ljevakovića i pitali ga za mišljenje o tome zašto su vanbračne zajednice postale alternativni oblik zajedničkohg života u legalnom braku.

Dr. Enes Ljevaković

„Ima više uzroka od kojih bih spomenuo sljedeće: slabljenje utjecaja porodice općenito, sve veći broj razvoda koji imaju za posljedicu da brojna djeca odrastaju u okruženju koje odiše napetostima u odnosima među njihovim razvedenim roditeljima, a u nekim slučajevima i kad žive zajedno. Odrastanje u takvoj sredini slabi osjećaj važnosti braka i porodice kod mladih općenito. Roditelji koji inače žive u bračnoj zajednici, koja stalno puca po raznim šavovima, nisu više uzor djeci i mladima. Određeni broj mladih koji se odlučuju za vanbračne zajednice i sami su rođeni i odrasli u takvim zajednicama, pa im se to ne čini društveno neprihvatljivim oblikom ponašanja. Zatim tu su ekonomski problemi i velika nezaposlenost mladih ljudi koja ih sputava da zasnuju brak i porodicu i žive normalnim bračnim životom. Također, bitan uzročnik te pojave jeste slab vjerski odgoj i motivacija koja će spriječiti mlade da žive u vanbračnoj zajednici koja se smatra neprihvatljivom sa stanovišta vjere. Globalni trendovi u svijetu, od kojih je i sve veći broj osoba koje žive u vanbračnim zajednicama, koje mediji nekritički promoviraju i propagiraju, doprinose širenju ovog trenda u našoj sredini“, naglasio je muftija Ljevaković u svojoj izjavi za Preporod.

Muftija Ljevaković smatra da uslijed povećanog trenda zasnivanja vanbračnih zajednica treba poduzeti čitav niz konkretnih mjera: raditi na jačanju uloge uže i šire porodice kao ključnih faktora za ispravnu orijentaciju mladih, educirati omladinu o važnosti institucije braka i porodice putem školskih programa, zatim adekvatno medijski prezentirati i kritički se odnositi prema pojavi vanbračnih zajednica, jačati svijesti o težini grijeha onih koji svojim neodgovornim postupcima kreiraju težak psiho-socijalni ambijent za život djece rođene u takvim zajednicama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine