digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Namaz i dova za kišu u hanefijskom mezhebu

Autor: Adil Rudanović Juli 25, 2015 0

Kad nastane suša, lijepo je ići na dovu za kišu. Može se u tu svrhu i klanjati dva rekata, ali po sebi, prema mišljenju Ebu Hanife.

Prema Ebu Jusufu i Muhamedu, imam će klanjati dva rekata s džematom učeći na glas, pa i hutbu će obaviti, prema Ebu Jusufu jednu, a prema Muhamedu dvije. Ezana i ikameta nema ovdje. Za ovu svrhu treba istigfar, tj. od Boga dž. š. moliti oprost, priznajući da smo griješni.

Mustehab je tri dana uzastopno - ali ne više - izlaziti na dovu pješice, u iznošenom, opranom i iskrpljenom odijelu, idući smjerno, skrušeno i ponizno, oborivši glavu preda se i svaki put prije polaska sadaku dijeleći. Isto tako je mustehab da pođu na dovu i starci i djeca pa i stoku izvesti s njihovim mladim (janjcima, teladima, jaradima) i po mogućnosti rastavivši stare od mladunaca. Imam će stati prema kibli dignuvši ruke a ljudi će sjedeći i prema kibli okrenuti vikati: Amin!

Dovu će imam činiti ovako: "Allahummeskina gajsen mugisen, henien, merien merian, gadekan, mudžellilen, sihhan, ammen, tabekan daimen", ili slično. (Bože, napoji nas spasonosnom kišom, ugodnom i dobrom, plodonosnom, obilatom, gustom, jakom, općom i trajnom!)

Ne treba na dovi izvraćati haljina. Dovi treba da prisustvuju samo muslimani.

Izvor:

Muhamed Seid Serdarević, "Fikhu-l-Ibadat" (Propisi o osnovnim islamskim dužnostima), Vrhovno islamsko starješinstvo u SFRJ Sarajevo, Sarajevo, 1968.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine