digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tefsir u vrijeme Poslanika, s.a.v.s.

Autor: Abdulkadir Muhammed Salih Februar 11, 2016 0

Arapi su bili nepismen narod, nisu znali čitati niti su poznavali računanje, a Kur’an je bio objavljen na njihovome jeziku; među njima je bila raširena poezija, a mudre izreke koje su obilato koristili crpili su iz životnoga iskustva.

 

U osnovi, njihov govor obuhvata stvarno i preneseno značenje, poređenje i metaforu, alegoriju, konciznost i opširnost... Mudžize Poslanika, s.a.v.s., kao i ostale mudžize, odgovarale su nivou Arapa (naroda kojem se obraćao Kur’an na njihovome jeziku):

Mi nismo poslali nijednog poslanika a da nije zborio jezikom svoga naroda, da bi mu objasnio. A Allah zabludi prepušta koga hoće, a Pra- vom Stazom upućuje koga hoće! On je Silan, Mudar.

Što se tiče mišljenja da Kur’an sadrži nearapske izraze i riječi, može se reći da, ako se takvo što i nalazi u Kur’anu, vrlo je neznatno, a s druge strane, i te riječi su se stalnom upotrebom asimilirale u arapski jezik, jer su se koristile po pravilima arapskoga jezika. Da- kle, shodno mišljenju Ibn Farisa da riječi koje se koriste po pravili- ma arapskoga jezika, odnosno Arapa, smatraju se njihovim govorom iako ih oni nisu prvi izrekli.

Poslanik, s.a.v.s., i njegovo razumijevanje Kur’ana

Poslanik, s.a.v.s., je kod Arapa jedan i njemu je objavljen Kur’an na njegovom maternjem jeziku, tj. jeziku njegovog naroda, Arapa. Pošto je ova Knjiga u biti mudžiza Poslanikova, s.a.v.s., i dokaz upu- ćen njemu protiv drugih, čime se potvrđuje istinitost njegovog po- slaničkog poziva, onda je prirodno da Poslanik, s.a.v.s., podrobno i u cijelosti razumije Kur’an, nakon što mu je Allah, dž.š., zagarantirao njegovo pamćenje i vrlo jasno razumijevanje značenja:

Naše je da ga saberemo, da bi ga ti učio! A kad ga učimo Mi, ti učenje njegovo prati, a potom, Naše ga je zbilja i objasniti!

Također je bilo prirodno da ashabi u potpunosti razumiju Kur’an, njegova vanjska značenja i propise. Međutim, njegovo podrobnije ra- zumijevanje i poznavanje skrivenih značenja nije bilo jednostavno ni dovoljno samo zato što su poznavali jezik Kur’ana. Zato su bili prisi- ljeni istraživati, promišljati i obraćati se Poslaniku, s.a.v.s., tražeći da im pojasni ono što im predstavlja poteškoću u razumijevanju! Razlog tome je što Kur’an sadrži sažete, manje jasne, slične i druge ajete koji se mogu spoznati uz poznavanje drugih stvari.

Tačno je da su ashabi razumijevali mnoge stvari iz Kur’ana, ali su im neke bile nejasne, kao npr., ajet:

 I jedite i pijte sve dotle dok vam ne bude razgovijetna bijela nit od crne niti svitanja!

Isto tako, neki se ajeti smatraju općenitim i neophodno ih je spe- ci cirati. Zato na pitanje ashaba Poslanik, s.a.v.s., im je speci cirao i pojašnjavao ajete i općenito ih činio eksplicitnima, pojašnjavao je dvosmislenosti, manje jasne ajete, itd.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je putem objave bio usmjeren u sadržaj kur’anskog teksta i njegovo razumijevanje, dakle, u potpunosti je po- znavao tumačenje i razumijevao Kur’an, njegove jasne i nejasne ajete, općenite i speci čne, itd. Jer ga je Uzvišeni Allah obdario porukom koju je bio dužan dostaviti ljudima. Allah, dž.š., mu je objavio Kur’an i omogućio mu da ga razumije. Zato se pojašnjenja Poslanika, s.a.v.s., i njegovo tumačenje Kur’ana, speci ciranje općenitih ajeta i ograni- čavanje apsolutnih smatra dijelom vjere i predstavlja dokaz ljudima. Tako ako ne bi radili po njemu, suprotstavljali bi se Božijoj uputi i Njegovom Poslaniku, s.a.v.s.

Iz knjige Tefsir i mufessiri u savremenom dobu, u izdanju El-Kalema koju možete naručiti OVDJE.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine