digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kotor-Varoš: Dva dana uznemiravali Bošnjake, policija spriječila nastavak divljanja

Autor: E.S. Septembar 11, 2016 0

U džematu Kotor-Kukavice, Medžlis Kotor-Varoš, dvije noći zaredom Bošnjaci su uznemiravani pravljenjem nereda i nacionalističkim parolama poput «Ovo je Srbija». Neredi su izazvani nakon nastupa reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama u Brazilu.

«U noći 19. augusta jedna grupa je došla u naš džemat i počela praviti buku, uzvikujući nacionalističke i prijeteće parole. Uletjeli su autom u moju avliju! Džematlije, kao i ja, prijavili su policiji koja je kazala da je riječ o običnom slavlju, što nije bilo tako. Sutradan, u noći 20. augusta ponovo su došli i pravili iste scene. Džematlije su bile već vidno uznemirene pa smo pozvali ovaj put direktno komandira policije. Treći dan, zahvaljujući komandiru, policija je reagirala i ova grupa nije prešla most koji nas odvaja od grada», kazao je Miralem-ef. Avdić, imam u džematu Kotor-Kukavice, koji je istakao da je komandir policije pravi primjer osoblja na koje se mogu osloniti svi građani, bez obzira na vjeru i naciju.

 Džemat Kukavice je prigradski džemat sa 150 domaćinstava i ovo nije prvi put da se dešavaju slični incidenti.

 «Kada god reprezentacija Srbije pobijedi ili izgubi dešavaju se ova sportska, ali prvenstveno nacionalistička navijanja. Doduše, nikada nije bilo kao sada, na što su reagirali i komšije Srbi. Želim reći kao građanin ovog grada za ovu grupu koja je divljala po gradu i našem džematu: ovo nisu građani već huligani! Uznemirili nas jesu, ali ne i uplašili. Više sam se plašio reakcije mog džemata koji je bio vidno uznemiren nakon ovih ispada. Bili su uznemireni svi građani koji su zvali policiju tu večer», kazao je Avdić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine