digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Efendija Gutić iz Janje: Od 10 brakova, 9 sklope naši sugrađani iz dijaspore

Autor: E. Subašić Novembar 05, 2016 0
Efendija Gutić sa sinom Efendija Gutić sa sinom Efendija Gutić sa sinom

- kaže Kemal-ef. Gutić, imam Džedid-džamije u Janji. Rođen je 1981. godine u Bijeljini. Protjeran je iz Janje 1994. godine. Vratio se 2001., a počeo raditi u džematu 2002. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

 Po čemu se ističe vaš džemat?

Džemat Džedid-džamije je jedan od tri povratnička džemata Medžlisa Islamske zajednice Janje. Budući da je džamija napravljena u u XVIII stoljeću, spada u najstarije džemate ne samo u Semberiji, već i šire. Iz imena džamija na turskom jeziku "džedid" saznajemo da se radi o "novoj" džamija naspram starije Atik-džamije, najstarije džamije u Janji, za koju se pretpostavlja da je njen  graditelj sultan Sulejman Veličanstveni. Mektebska nastava na području MIZ Janja je centralizovana za sva tri džemata i odvija se u suterenskim prostorijama Atik džamije.

Na koji način ostati u kontaktu s učenicima nakon završetka osam godina mekteba?

Na osnovu načeg ličnog iskustva, najlakši način jeste zadržati ih uz džamiji kroz džamijske aktivnosti: omladinska druženja, omladinske akcije, kao npr. za vrijeme katastrofalnih poplava u Semberiji 2014. godine, iftare, horska sekcija, sportska sekcija itd.

Primjeti li se nervoza kod džematlija zbog najava različitih referenduma i općenito kakvo je stanje povratnika u Vašem džematu? Ko su njihova očekivanja od budućnosti u manjem entitetu, ali i bošnjačkih političkih predstavnika u Federaciji?

Vidite, Janja je jedno od rijetkih mjesta gdje je ostvaren skoro kompletan povratak. Od prijeratnih 12 hiljada vratilo se šest hiljada Bošnjaka. Međutim, loša ekonomska situacija, nemar za povratnike, kako od strane manjeg entiteta, tako i od strane bošnjačkih političara u Federaciji dovela je da se danas broj povratnika skoro prepolovio. Poražavajuća je i činjenica da od 10 šerijatskih brakova sklopljenih u Janji, 9 njih su naši sugrađani koji žive u inostranstvu ili planiraju da odu u inostranstvo sa bračnim drugom koji već tamo živi. Stoga, naše džematlije su konstantno pod nekom vrstom pritiska posljednjih petnaestak godina. Međutim, ima određenih pomaka, pogotovo u zadnje vrijeme. Nedavno je došlo do promjene naziva ulica. Neki predratni nazivi su vraćeni, a neki novi nazivi su postavljeni, tako da sad u Janji 2/3 ulica nose bošnjačka imena. Također, prije neki dan Grad Bijeljina je potpisao ugovor s Turskom razvojnom agencijom TIKA za početak radova na uređenju obaloutvrde u Janji. Vrijednost investicije najzahtjevnije etape je 4,7 miliona maraka. Početak radova će biti uskoro.Što se samih referenduma tiče, naše džematlije imaju mnogo važnijih stvari da se brinu: da se brinu o svojoj goloj egzistenciji. Što se tiče očekivanja, naše džematlije uvijek misle pozitivno, jer u suprotnom, sigurno, ne bi izdržali 15 teških godina povratničkog života i rada. Očekivanja su, kao i pred svake izbore, da dočekamo bolje sutra poslije izbora. Radosna je vijest da imamo zajedničku listu bošnjačkih kandidata, koju pored kandidata SDA i SBB, čine i kandidati bošnjačkih organzacija koje djeluju na području Semberije.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine