digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Upoznajte Eldara Tutnića, najpopularnijeg ‘islamskog’ Youtubera na Balkanu

Autor: Nedim Botić Januar 08, 2017 0

Eldar Tutnić iz Zenice je najpopularniji Youtuber sa područja Balkana koji objavljuje islamske edukativne sadržaje.

Svršenik je Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku i diplomant na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici na Odsjeku za islamsku vjeronauku. Izdao je nekoliko knjiga iz oblasti islamistike. Profesionalno je angažovan kao imam u džematu Donja Golubinja (MIZ Žepče).

Duži niz godina je poznat po medijskom radu, posebno Youtube kanalima El-Kur'an (posvećen učenju i snimcima učenja Kur'ana), te PorukaMira. Ukupno, oba kanala imaju oko 27 000 pretplatnika, i skoro devet miliona pregleda, što je fantastičan uspjeh i svrstavaju se među najpopularnije Youtube kanale posvećene promociji islamskih vrijednosti. U međuvremenu, Eldar je pokrenuo i vlastitu YouTube mrežu, zvanu VirtuousNetwork.

S Eldarom smo popričali o njegovom radu na Youtubeu, počecima, savjetima, budućim planovima…

Možete li nam nešto reći o počecima svog rada na kanalu PorukaMira?

Eldar: Davno je to bilo, 2009. godine, još dok sam išao u medresu u Travniku. Toga dana smo, onako mladalački, moj kolega Tarik Fojnica i ja maštali o velikim stvarima, velikim projektima koje bismo mogli uraditi i tako poboljšati život na čitavoj planeti. Mladi i puni ambicije, a pod utjecajem učenja islama, shvatili smo da bi najbolji naslov za kanal bio PorukaMira. Tada smo na kratko vrijeme bili pokrenuli i internet radio PorukaMira, ali nažalost ta ideja nije zaživjela.

Oko dvije godine prije formiranja ovog kanala smo imali drugi kanal pod nazivom El-Kur'an, te smo za vrlo kratko vrijeme dobili podršku gledalaca. S obzirom na visoke ambicije, kako je vrijeme prolazilo, tražili smo način da oformimo vlastitu YouTube mrežu (MCN), te smo konačno i uspjeli. Nazvali smo je VirtuousNetwork, što bi u prijevodu značilo Mreža moralnih vrlina.

Koje su omiljene teme vaših skečeva i videa?

Eldar: Većina naših videa su na bazi relaksacije duše, uma i tijela uz odašiljanje svojevrsne poruke mira. Najviše naših videa prevodimo od velikih svjetskih islamskih učenjaka, ili napravimo isječke nekih naših domaćih učenjaka iz oblasti islamskih nauka. Također, veliku popularnost su stekli naši videi koje nazivamo Zanimljivosti, a u kojima skupljamo raznorazne zanimljivosti iz svih životnih oblasti.

Ko vam je najveća podrška u radu?

Eldar: Najveću podršku u mom cjelokupnom radu pronalazim kod svojih voljenih roditelja, Hamzalije i Nezire, kod svoje supruge i uskog kruga prijatelja, koji vrlo srdačno prihvataju moje ideje i prijedloge. Svi oni su mi zaista ogromna podrška, bez njih bi mi, zaista, sve ovo bilo preteško. Hvala Allahu što ih imam.

Imate li neki video koji biste posebno izdvojili i zašto?

Eldar: Ima jedan video koji mi je posebno ostao drag. Radi se o videu Tri minute koje će vam možda promijeniti život, a kojeg smo odradili na našem drugom kanalu El-Kur'an, i koji je jedno vrijeme zaista bio viralan te sada ima nešto manje od milion pregleda. Posebno mi je drag jer je njegova poruka izvučena iz islamskih učenja, dok se istvoremeno u njoj očituje sudbina svih ljudi.

Da li u budućnosti planirate praviti još sličnih crtića?

Eldar: S obzirom da sam trenutno okupiran mnogim obavezama, vjerovatno u skorije vrijeme neće biti sličnih projekata, međutim, svakako da planiramo u budućnosti ovaj projekat dignuti na mnogo veći nivo, sa mnogo kvalitetnijim animacijama i daleko dubljom, možda čak i dugometražnom porukom. Kao što je svima jasno, za takvo nešto nije dovoljna samo visoka ambicija ili veliki sklop ideja, već i socijalna i finansijska potpora odgovornih.

Razgovarao: Nedim Botić

Izvor: www.akos.ba

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine