50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Drugi prnjavorski hafiz: Kur'an naučio za jednu školsku godinu

Autor: Mirnes Kovač Januar 12, 2017 0

 sa hafizom Amelom smo kratko porazgovarali nakon svečanosti hafiske dove u Prnjavoru

 

-  Koliko dugo učiš hifz?

Hafiz Amel: Intezivno hifz učim od početka 3, razreda medrese, a završio sam ga krajem istog. Dakle, jednu školsku godinu.

- Čuli smo da si učenik Elči Ibrahim pašine medrese, kako je bilo učiti hifz i medresu?

Hafiz Amel: Ono što Allah olakša niko ne može otežati, pa tako kada sam krenuo učiti hifz, tu školsku godinu prošao sam peticom,dok sam prve dvije godine prolazio četvorkom.

- Je li bilo naporno stići gradivo i ostale obaveze?

Hafiz Amel: Hvala Allahu Milostivom nije bilo problema. Učenjem hifza brže se i pamti, tako da nisam imao nekih velikih poteškoća u stizanju gradiva. Profesori su izlazili u susret, a ovom prilikom posebno želim da se zahvalim mome muhaffizu kurra hafizu dr. Fadilu Bektašu koji svojim zauzimanjem ne samo meni nego i ostalim učenicima koji uče hifz čini veliki hajr. Molim Allaha ga pomogne u njegovom daljnjem radu i učvrsti ga na tom putu!

 

 

Ovo je DAN SRCA

- poručio je reisu-l-ulema u nedjelju, 18. decembra, ove godine na hafiskoj dovi Amelu Didiću koja je proučena u gradskoj džamiji u Prnjavoru

Svečanost hafiske dove počela je u dvorištu gradske džamije u Prnjavoru gdje su imami i džematlije ovog grada dočekali reisu-l-ulemu Husein-ef. Kavazovića i muftiju banjalučkog Osman-ef. Kozlića. Nakon klanjanja podne namaza prisutne goste, rodbinu i prijatelje mladog hafiza Didića pozdravio je Admir-ef. Đaja kazavši da je ovo druga hafiska dova proučena u Prnjavoru od početka poslijeratnog povratka, te potom pozvao glavnog imama Medžlisa IZ Prnjavor Fikret-ef. Čelenku da se obrati skupu. 

 

-  Ko ti je na ovom putu bio posebna motivacija? 

Hafiz Amel: To je najbolji čovjek koji je ikada hodio ovom zemljom, čovjek koji je svakim svojim postupkom pokazao kakvi tebamo biti, moj uzor, Allahov Miljenik, Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem. Njegovi postupci, njegove riječi, strpljenje na iskušenjima, savjeti - sve to je veoma pozitivno djelovalo na mene. Molim Allaha da nam poveća ljubav prema njemu i sastavi nas s njim u Džennetu!

- Šta za tebe znači ovaj današnji čin?

Hafiz Amel: Znači mi neopisivo mnogo i mislim da će završetak hifza igrati veliku ulogu u mom daljem nastojanju da budem bolji sljedbenik Poslanika, a.s., te odskočna stepenica za daljnje stjecanje nauke. Kako reće moj muhaffiz: "Na hifz se sve kalemi!" Dakako, ovo mi je podsticaj da se posvetim korisnom znanju i radu na širenju islama. 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija