digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

UVODNIK: Upozorenje iz Amerike: kormilo ili kolaps za BiH

UVODNIK: Upozorenje iz Amerike: kormilo ili kolaps za BiH Foto: U.S. EMBASSY IN BOSNIA AND HERZEGOVINA

U svjetlu O’Brienovih riječi, postavlja se pitanje jesu li upozorenja američke administracije pala na gluhe uši političkih lidera u BiH? Američka administracija upozorava one koji svojim djelovanjem i politikama podrivaju državne institucije, podstiču etničku podjelu i korupciju, te onima koji svoje osobne i političke interese stavljaju iznad općeg dobra države i njezinih građana. Politike koje se provode, odluke koje se donose i podrška nekim političkim liderima imat će dalekosežne posljedice po našu domovinu. Izbori koji se sada prave definirat će budućnost zemlje.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja, James O’Brien, nedavno je boravio u Sarajevu. U istupima je naglašavao podršku američke administracije suverenitetu Bosne i Hercegovine, što je u ovom političkom trenutku izuzetno važno. Posebnu pažnju je izazvalo njegovo obraćanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje smo mogli čuti ne samo upozorenja da je BiH u opasnosti nego i uzbunu da se političkim igrama priprema ono što će ugroziti državnost Bosne i Hercegovine. Moglo bi se kazati da je riječ o pripremama za legaliziranje mirne disolucije Bosne i Hercegovine. Njegove riječi, izrečene na Fakultetu političkih nauka, ne odjekuju samo centrima političke moći u BiH, već signaliziraju međunarodnoj zajednici da je BiH na opasno klizavom terenu. Amerika upozorava: BiH stoji na kritičnoj prekretnici, a njeni politički lideri moraju birati između progresivnog puta integracije i regresivnog puta koji vodi u nestabilnost i potencijalnu disoluciju.

O’Brienove poruke su oštre i neumoljive. On naglašava segmente – Ustavni sud, izborni zakon, državnu imovinu – kao temelje države Bosne i Hercegovine, te NATO i EU integracije kao garante njene stabilnosti. SAD, sudeći prema vrlo detaljno strukturiranom izlaganju O’Briena, ne toleriraju politička nadmudrivanja i igre koje ugrožavaju put bih ka NATO i EU. Upozorenje je jasno upućeno svim političkim akterima koji trenutno vode BiH. U tom smislu su istaknute vidljive secesionističke namjere političara, poput Milorada Dodika. Njegova politika i retorika više ne mogu biti označene samo kao flertovanje sa secesionističkim idejama, budući da bi se moglo kazati kako možemo očekivati da se za secesiju maltene odredio i dan. O’Brien je iznio jasan stav o tome da su entiteti potčinjeni državi BiH te da Republika srpska nije država i nema atribute državnosti.

“Pozivi na stvaranje novih granica ili promjenu međunarodno priznatih granica, pokušaji da se potpiruje i slavi etničko i nacionalističko nasilje, nepoštivanje ključnih institucija poput Ustavnog suda predstavljaju antidejtonsko, neustavno i opasno djelovanje. Na to ćemo odgovoriti i nećemo dopustiti da maligni akteri dijele državu ”, rekao je.

U svjetlu O’Brienovih riječi, postavlja se pitanje jesu li upozorenja američke administracije pala na gluhe uši političkih lidera u BiH? Američka administracija upozorava one koji svojim djelovanjem i politikama podrivaju državne institucije, podstiču etničku podjelu i korupciju, te onima koji svoje osobne i političke interese stavljaju iznad općeg dobra države i njezinih građana. Izgleda da su, unatoč jasnim porukama, bosanskohercegovački politički lideri nastavili s opasnim kursom riskirajući budućnost zemlje zarad kratkoročnih političkih poena i lične koristi. O’Brienova poruka nije samo diplomatska kurtoazija, to je zahtjev za suštinskom promjenom trenutnog djelovanja. Reakcije na njegov istup pokazuju da će mnogi radije riskirati američku crnu listu, nego li promjenu kursa. Pitanje je zbog čega? Ovo pitanje bi trebalo posebno, jasno i glasno, postaviti političkim predstavnicima Bošnjaka. U jednom dijelu njegovog obraćanja ostavljena je naznaka – duboka korupcija. Korupcija, koju O’Brien ističe kao rak-ranu bh. društva, jedan je od izazova koji se mora prevladati jer korumpirani lideri ne prezaju od rušenja države radi svojih interesa ili skrivanja afera.

O’Brienove poruke su veoma važne, jer ne samo da raščišćavaju dileme u vezi sa stavovima SAD-a po krucijalnim pitanjima za budućnost BiH, već i postavljaju jasne smjernice za put kojim BiH treba ići kako bi osigurala stabilnost, prosperitet i integraciju u euro-atlantske strukture. Poruka da državna imovina pripada BiH, a ne entitetima, te naglasak na suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH ključni su za razumijevanje onoga što američka administracija smatra temeljnim u očuvanju državnosti BiH. Zato je važno razumjeti da se iz O’Brienova obraćanja implicitno postavlja pitanje: hoće li lideri u BiH odabrati put koji vodi miru, stabilnosti i prosperitetu ili će svojim djelovanjem i politikama vratiti zemlju unazad, u prošlost? Odgovor je u rukama bh. političkih lidera. I čini se da na njega nećemo dugo čekati. Stoga, trenutak u kojem se BiH nalazi nije historijski važan samo zbog geopolitičkih previranja, već i zbog unutarnjih izazova s kojima se zemlja suočava. Politike koje se provode, odluke koje se donose i podrška nekim političkim liderima imat će dalekosežne posljedice po našu domovinu. Izbori koji se sada prave definirat će budućnost zemlje.

Zato, između ostalog, O’Brienova upozorenja treba shvatiti ozbiljno. Budućnost BiH je na kocki, a svaki trenutak neodlučnosti i inertnosti nas vodi dalje od stabilnosti, prosperiteta i trajnog mira. Američka administracija je jasno stavila do znanja da je spremna podržati BiH na putu reformi i integracije, ali je na lokalnim političkim liderima i građanima da preuzmu odgovornost i djeluju u najboljem interesu svoje zemlje.

Zadnji put promjenjen Petak, 23 Februar 2024 15:38
Senada Tahirović

Diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od ‎2006 -2013 godine izvršni urednik u časopisu za odgoj i obrazovanje Novi Muallim. 2013. do 2017. glavna urednica Novog Muallima. Autorica više članaka u domaćim časopisima i monografskim publikacijama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine