digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Danas čitaoci – sutra lideri!

U svetoj Knjizi islama iznijeti su jasni principi i pravila ljudskog napretka i renesanse. To su univerzalna pravila za cijelo čovječanstvo. Ako neka zajednica slijedi te kur’anske principe ona će napredovati makar i ne bila zajednica s predznakom muslimanske/islamske.

Nije dobro samo prigodničarski glorificirati bogato muslimansko naslijeđe. Mnogo je važnije razvijati istinsku kulturu pamćenja koja će mladim generacijama otkrivati zaboravljenu muslimansku historiju i fascinantni doprinos muslimanskih znanstvenika i istraživača svjetskoj nauci, tehnologiji, umjetnosti i civilizaciji. Takvim pristupom, koristeći onu pozitivnu stranu novih medija, njihov doseg i utjecaj koji je neupitan, možda je i moguće razviti takmičarski duh kod generacija koje nam idu ususret i u zlatnim dionicama našega naslijeđa tražiti podsticaj i uzore. Možda je i moguće uprisutniti u njihovoj svijesti ključnu riječ spuštenu u srce i um Poslanika – Iqre - kao ključ spoznaje, pokornosti i robovanja Uzvišenom Tvorcu svih svjetova. I kao ključ uspjeha i dostizanja svih životnih ciljeva i nakana ukoliko su praćeni etičkim nazorima.
Nauka, čitanje, propitivanje uz moral i izvrsnost i posvećenost u radu, ma šta radili, rezultiraju renesansu i napredak svake zajednice.

Cijeli tekst

Zadnji put promjenjen Srijeda, 07 Februar 2018 19:38
Zehra Alispahić

docentica je na Fakultetu islamskih nauka UNSA na Katedri za filologiju Kur’ana. Završila je Filozofski fakultet u Sarajevu Odsjek za orijentalnu filologiju. Postdiplomski studij iz oblasti arapskog jezika i islamske pedagogije, kao stipendista ISESCO-a završila je u Kraljevini Maroko, u Rabatu na Univerzitetu Muhammed Peti, Fakultet pedagoških znanosti. Radila je kao profesor arapskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi. Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu od 2005. godine radi u nastavi arapskog jezika a u junu 2014. odbranila je doktorat iz oblasti kur’anskog i hadiskog arapskog jezika kao prva žena u okviru odgojno-obrazovnog sistema IZ-e u Bosni i Hercegovini.

Više od dvedeset godina prisutna je u elektronskom i printanom novinarstvu Bosne i Hercegovine.  Autor je znastvenih radova koji tretiraju problematiku izučavanja arapskog jezika za strance, kulturnu baštinu muslimana Balkana, rodnih studija  i prezentiranje islama u medijima te nekoliko dokumentarnih filmova koji tretiraju značajne fenomene iz islamske tradicije Bošnjaka.

Rođena je u Rogatici.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine