digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH

Foto: zurnal.info Foto: zurnal.info

Duže vrijeme bosanskohercegovačka javnost je svjedok senzacionalističkih izjava pojedinih hrvatskih političara koji insistiraju na teorijama kako je u Bosni i Hercegovini veliki broj terorističkih organizacija i aktivnosti povezanih sa selefijskim krugovima u BiH

Portal zurnal.info je istražio posebno zanimanje hrvatske politike za sigurnosnu situaciju u BiH i regionu u vezi s terorizmom te došao do informacija kako su hrvatski obavještajci vrbovali pripadnike selefijskih grupa da prenose oružje u BiH, čime bi se opravdale teorije hrvatskih političara.

"Kako bi se potvrdili navodi Kolinde Grabar Kitarović da je BiH „leglo terorizma“, hrvatski obavještajci organizirali slanje oružja u mesdžide. U akciju bio uključen i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, te novinar RTRS-a Mato Đaković", piše, između ostaloga, ovaj portal.

 Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa  diplomatski tablicama. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine